”Deşi la nivel declarativ turismul a apărut în permanenţă în lista de priorităţi a noului guvern, fiindu-i dedicat chiar un minister (lucru ce a reprezentat la momentul respectiv o doză de speranţă serioasă pentru industrie), realitatea ne-a demonstrat că nu am reuşit să progresăm cu nimic în ultimele şase luni. Punctul culminant atins în aceste zile cu haosul legat de voucherele de vacanţă, care se transformă din 2018 în indemnizaţii în bani, ne-a făcut şi pe noi, hotelierii, să ne punem serioase semne de întrebare”, au declarat aceștia. Potrivit lor, în cele şase luni care au trecut au fost așteptări mari pentru mai multe proiecte pe care au sperat că le vor implementa împreună cu autorităţile :

1. Legea impozitului specific şi normele de aplicare ale acesteia, adoptate în primavară, ne-au adus atâtea complicaţii şi neclarităţi încât marea majoritate o dorim abrogată imediat. Este o lege care a fost deseori criticată de FIHR pentru faptul că atinge numai o mică parte a industriei (sub 10%), că este atât de complicată încât practic devine inaplicabilă şi că pentru hotelieri nu aduce nimic bun. Toate încercările noastre (având şi implicarea directă a ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre) nu au reuşit să lămurească până acum numeroasele probleme cu care ne confruntăm.

2. Legea Turismului. Nu am progresat în nicio încercare de legiferare a domeniului turismului, iar goana în care se încearcă trecerea unui astfel de act normativ nu prevesteşte nimic bun.

3. Promovarea. Deşi bugetul de promovare s-a dublat faţă de anul trecut, rezultatele nu sunt vizibile, ba mai mult, închiderea birourilor de turism din străinătate şi schimbarea brandului de ţară făcând un mare deserviciu imaginii sectorului şi anulând practic eforturile făcute de mediul privat în a ne promova. Am rămas pe acelaşi model de promovare reprezentat de o prezenţă subţire la târgurile de turism şi cam atât.

4. Forţa de muncă. Deşi industria turismului suferă la modul serios de lipsa forţei de muncă în domeniu, nu am văzut nicio acţiune concretă a actualului ministru al Turismului pentru a ne susţine în găsirea unei soluţii. Nu am auzit nimic de o încercare de reducere a taxelor plătite pentru salariile din turism, nu am auzit de vreo discuţie cu Ministerul Educaţiei pentru accelerarea implementării sistemului şcolilor profesionale în sistem dual, nici măcar despre simplificarea procedurilor de import de personal. Singurele intenţii precizate au făcut referire la Centrul de pregătire de la Buşteni, totul însă numai la nivel declarativ.

5. Voucherele de vacanţă. Modificări aduse Legii Salarizării Unitare aduc un alt blocaj şi vor avea efecte negative pentru turism. Nu poţi să schimbi peste noapte regulile pe care asociaţiile profesionale le discută de peste patru ani şi să ai pretenţia că susţii această industrie.