Compania cu acţionarii danezi este unul dintre cei mai mari „băieţi deştepţi”. EFT avea contractată o cantitate de energie de 1,8 TWh/an(intern şi export) la un preţ de 131 de lei/MWh, cu doar 5 lei peste costul de producţie al Hidroelectrica. După cantitate, EFT este pe locul 3  în topul "băieţilor deştepţi" după Alpiq şi Energy Holding.

Vezi aici anunţul administratorului judiciar şi la ce preţuri cumpăra energia firma EFT AG şi EFT Romania SRL.

Potrivit administratorului judiciar, contractele au fost denunţate având în vedere că cele două companii îi aduc companiei de stat un prejudiciu semnificativ. Conform calculelor Euro Insol, dacă Hidroelectrica ar fi vândut energia furnizată EFT România la bursa OPCOM, la preţul mediu din ultimii şase ani, ar fi obţinut venituri mai mari cu aproape 300 milioane de lei, aşa cum se poate observa din imaginea de mai jos.

În cazul EFT AG, pierderile calculate de administrator în baza datelor menţionate mai sus se ridică la 203 milioane de lei.

La finele lunii iunie, administratorul judiciar a "deconectat" de la energia ieftină primul băiat deştept – EURO P.E.C., datele referitoare la contract le puteţi găsi aici.
Vezi mai jos topul contractelor Hidro.

Capital.ro a scris astăzi că Hidroelectrica scoate pe bursa de energie primele cantităţi de electricitate de la intrarea în procedura insolvenţei. Mâine va avea loc licitaţia pentru două contracte care vizează furnizarea de energie în următoarele cinci luni, începând cu 1 august, data la care compania a anunţat că a cerut declanşarea situaţiei de forţă majoră.

UPDATE:
Negocierile contractelor bilaterale ale Hidroelectrica cu firmele Alpic Rom Energie şi Alpic Rom Industries vor fi finalizate joi, în timp ce oferta Energy Holding în procesul de negociere este considerată "îmbunătăţită, dar încă nesatisfăcătoare", a declarat, miercuri, Remus Borza, partener în firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, citat de Agerpres.

"În paralel cu negocierile cu EFT se derulează discuţii şi cu celelalte companii şi urmează ca săptămâna aceasta şi următoarea să tragem linie. Azi (n.r. miercuri) am avut discuţii cu Enery Holding, care ne-au dat o ofertă foarte bună. Dar încă nesatisfăcătoare. Este o ofertă mult îmbunătăţită. Mâine se încheie negocierile cu Alpic Rom Energie şi Alpic Rom Indrustries", a afirmat Remus Borza.