Amendamentul propus va obliga băncile să creeze, să refacă sau să extindă planurile prin care se reasigură stabilitatea lor financiară, pentru a face faţă unor condiţii economice dificile. Aceste reglementări vor gestiona şi interesele proprietarilor băncilor, ale directorilor şi ale clienţilor.

'Aceste amendamente au ca obiectiv asigurarea solidităţii financiare a instituţiilor de creditare, inclusiv pentru acelea care sunt considerate de importanţă sistemică, şi să întărească stabilitatea sistemului bancar în ansamblul său', anunţă Guvernul de la Moscova.

Amendamentele sunt în linie cu reforma reglementării bancare propusă de Banca Centrală a Rusiei. De anul trecut, instituţia a revocat licenţele a peste 60 de bănci din cauza politicilor riscante de creditare şi a rezervelor insuficiente, conform datelor agenţiei de informaţii financiare RBK.

Economia Rusiei va creşte cu 0,1 – 0,2% în trimestrul patru din 2014, după un avans de 0,7% în primele opt luni din acest an, a anunţat, luna trecută, ministrul de Finanţe, Alexei Ulyukayev.

Ritmul de creştere a PIB-ului Rusiei a început să încetinească în 2013 şi ţara era aproape de recesiune chiar înaintea impunerii sancţiunilor occidentale în urma anexării Crimeii, în martie.

Guvernul de la Moscova se aşteaptă la o creştere a economiei de 0,5% în acest an, cel mai lent ritm de la declinul înregistrat în 2009. Dar instituţiile financiare internaţionale se aşteaptă în cel mai bun caz la o încetinire sau creştere zero în 2014 şi 2015.

Sancţiunile impuse companiilor ruseşti din sectorul bancar, energetic, militar au ca obiectiv penalizarea Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina. Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat măsuri de limitare a accesului la capital pentru Moscova.

Analiştii susţin că excluderea principalelor bănci ruse de stat de pe pieţele europene de capital va duce la creşterea costurilor de finanţare, scăderea profiturilor şi a capacităţii lor de creditare.

Anul acesta, rubla s-a depreciat semnificativ, iar ieşirile nete de capital din Rusia au ajuns în primul semestru din 2014 la 74,6 miliarde dolari, depăşind suma totală din 2013. Analiştii susţin că economia rusă ar putea înregistra în 2014 cea mai slabă creştere din ultimul deceniu, deoarece sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeii au accelerat ieşirile de capital şi au redus investiţiile.

Tensiunile geopolitice au afectat investiţiile şi încrederea oamenilor de afaceri, limitând accesul la finanţare pe termen lung în Rusia şi în exterior, dar şi profiturile corporaţiilor.