'Consiliul federal îşi cunoaşte obiectivele foarte bine şi ştie că Banca Naţională a Elveţiei este independentă. Nimeni nu intenţionează să afecteze această independenţă', a afirmat, vineri, Andre Simonazzi, purtător de cuvânt al Guvernului elveţian, într-o conferinţă de presă.

Purtătorul de cuvânt al SNB a refuzat să comenteze declaraţia.

Declaraţiile lui Simonazzi vin după ce Reuters a anunţat că Executivul a decis că are nevoie de legături mai strânse cu SNB, care a şocat pieţele financiare prin eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, fapt care a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar. Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de creştere al economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajaţi în Elveţia, pe fondul aşteptărilor că aprecierea francului va afecta veniturile din export.

Conducerea Băncii Centrale a informat Ministerul Economiei din Elveţia în legătură cu eliminarea pragului minim cu doar 30 de minute înainte de conferinţa de presă în timpul căreia a fost făcut anunţul oficial. De aceea, unii politicieni şi oameni de afaceri au cerut schimbări în structura SNB.

Surse guvernamentale au declarat, pentru Reuters, că Elveţia ar putea lua în considerare impunerea unui nou plafon pentru euro. Simonazzi a dezminţit informaţia.

Menţinerea acestui prag ar fi costat instituţia 100 de miliarde de franci elveţieni (110,84 miliarde de dolari) pe lună, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al boardului SNB. Acesta a apreciat că instituţia ar putea lua în considerare stabilirea unui prag minim pentru un coş valutar alcătuit din euro şi dolar.

AGERPRES