Premierul Theresa May a refuzat să spună duminică la BBC dacă era la curent cu acest incident în momentul în care făcea apel la deputaţi să aprobe, pe 19 iulie 2016, reînnoirea celor patru submarine nucleare Trident ale ţării. 

Conform Agerpres, citând, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil al Royal Navy, Sunday Times a relatat că testul cu rachetă nucleară Trident II D5 neînarmată s-a confruntat cu ''o deficienţă serioasă'' în largul Floridei în iunie. 

''Cauza rămâne una 'top secret', dar racheta a deviat de la traiectoria sa îndreptându-se către SUA după ce a fost lansată de la bordul submarinului 'HMS Vengeance', unul dintre cele patru submarine nucleare britanice'', scrie ziarul. 

''Eşecul dezastruos al primului nostru test nuclear în patru ani a făcut să sufle un vânt de panică la cel mai înalt nivel guvernamental şi militar'', a subliniat sursa publicaţiei Sunday Times. 

În cele din urmă, ''Downing Street a decis să ascundă'' cazul, deoarece guvernul ''ştia în ce punct informaţia ar fi fost dăunătoare pentru credibilitatea capacităţii noastre de descurajare nucleară dacă ea era făcută publică'', a adăugat sursa. 

''Este o eroare destul de catastrofală atunci când o rachetă se îndreaptă într-o direcţie greşită'', comenta duminică liderul opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn, militant antinuclear de mult timp. 

Întrebată la BBC, dna May s-a eschivat să răspundă la întrebarea dacă era la curent cu incidentul când deputaţii au votat în favoarea reînnoirii programului Trident pentru un cost de cel puţin 41 miliarde de lire sterline (47 miliarde de euro).''Am toată încrederea în rachetele noastre Trident'', a declarat dna May, adăugând că teste au loc în mod constant. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a confirmat că ''Royal Navy a efectuat în iunie un test de rutină cu lansarea unei rachete Trident neînarmată''. Submarinul ''Vengeance şi echipajul său au fost testate cu succes. Avem încredere absolută în programul nostru de descurajare nucleară'', a precizat el. 

Regatul Unit este una dintre cele trei ţări ale NATO care posedă arma nucleară, celelalte două fiind Franţa şi SUA.