Evenimente Mica publicitate Abonamente
CITEŞTE ŞI

Timp liber

Gusturi spaniole în București

Autor: | | 3 Comentarii

Mi-ar plăcea să poți găsi în Capitală mai multe res­tau­rante cu specific, unde să poți trăi o experiență gas­tronomică autentică. Bucătăria iberică are o savoare aparte și sunt convins că nu este deloc străină românilor. Cu toate acestea, poți să numeri pe degetele de la o mână localurile cu meniu spaniol get-beget

Unul dintre ele este Alioli. Numele restaurantului vine de la un sos alb pe bază de smântână, usturoi şi ulei, care îţi aminteşte orecum de mujdeiul autohton. Localul se află la intersecţia străzilor Știrbei şi Popa Tatu, chiar în locul fostului „Papi“. L-a deschis - în urmă cu doi ani, dacă nu mă înşel - o familie de români care a trăit şi a muncit nişte ani buni în Spania. Are o singură sală, la parter, luminoasă, amenajată destul de rustic, cu un mobilier banal, însă plăcută datorită culorilor vesele, de vacanţă. Poate aţi trecut de mai multe ori pe lângă el fără să-l luaţi în seamă. De afară, locul nu te prea îmbie şi nici strada nu pare să aibă un vad prea bun. La Alioli am mâncat întotdeauna bine şi am încercat tot felul de preparate din meniul lor care, trebuie să spun, nu este deloc mic. Am fost uşor intimidat când am ţinut prima oară în mână lista de mâncăruri, pentru că nu ştiam unde să mă uit mai întâi. M-a scos din impas ospătarul, foarte binevoitor, care m-a ghidat încetul cu încetul prin ea şi mi-a făcut recomandări foarte bune. Urma să aflu mai târziu că era, de fapt, unul dintre patroni. Porţiile sunt destul de generoase, iar preţurile, medii înspre mari. Însă gazdele te răsfaţă la tot pasul cu mici gustări din partea casei, care îţi alungă gândurile negre când vine nota. Am observat că masa începe întotdeauna cu alioli, pâine proaspătă şi măsline şi se termină cu un digestiv foarte gustos, Mistela, făcut din vin şi ierburi aromatice. Și, din când în când, poţi primi din partea casei şi un desert-surpriză. Nada mas, lângă Ateneu Nada Mas este deschis din toamna lui 2011 în locul lui Byblos, local care a rezistat ani buni chiar în spatele Ateneului. Spaţiul este destul de mare, la parterul unui bloc vechi de pe Nicolae Golescu, o stradă destul de aglomerată cu baruri, restaurante şi cafenele, foarte aproape de obiectivele turistice majore ale oraşului. Seara, localul are un farmec aparte şi o atmosferă foarte plăcută, pentru că este mai mereu plin, luminat discret şi are nişte geamuri mari, prin care poţi admira Ateneul Român şi poţi urmări detaşat agitaţia străzii, estompată sonor de zumzetul localului şi de muzica în surdină pe care eu, unul, am găsit-o foarte potrivită cu ambianţa locului. Meniul încape pe o foaie A3 şi este, în mare măsură, dedicat fripturilor şi preparatelor din peşte sau fructe de mare. „Nimic mai mult“, după cum spune şi numele restaurantului. Mâncarea este bună, iar preţurile destul de mari, mai ales dacă alegeţi una dintre fripturile cu preţ la suta de grame şi nu vă lămuriţi din capul locului cu ospătarul la ce „povară“ vă înhămaţi. Însă, pe de altă parte, carnea pe care am gustat-o acolo este foarte bună şi merită cu prisosinţă preţul, mai ales dacă faci o comparaţie cu raportul calitate-preţ întâlnit în steak-house-urile pe care ­le-am vizitat eu în Bucureşti. Grădina maură de la Sangria Sangria este unul dintre cele mai frumoase restaurante din Bucureşti. Poate părea o afirmaţie uşor hazardată, însă dacă nu aţi ajuns acolo vă invit să îl vizitaţi şi să judecaţi şi singuri. S-ar putea să fie doar pe gustul meu şi al altor câţiva, însă ce-am admirat eu întotdeauna la restaurantul acesta este conceptul său arhitectural, absolut unic pentru oraşul nostru, şi execuţia care pare să fi fost făcută cu o investiţie foarte serioasă şi cu respect pentru fiecare detaliu. La Sangria, totul îţi aduce aminte într-un fel sau altul de Spania. Numele provine de la un soi de punci din vin cu fructe, foarte popular în Peninsula Iberică. Iar centrul de atracţie îl reprezintă principala sală de mese, un spaţiu străjuit de arcade şi decorat cu felinare de epocă. Permanent scufundată în lumină naturală, încăperea este practic o grădină interioară cu palmieri din America de Sud, yukka şi iederă, cu un acoperiş retractabil care se deschide doar în zilele călduroase. Mâncarea este destul de bună la Sangria, deşi nu mi se pare punctul lor forte. Specificul restaurantului este, evident, spaniol, însă doar o parte dintre felurile prezentate în meniu mi se par autentic spaniole, restul sunt mai degrabă „internaţionale“.

Pagina 1 din 2
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Adevarul

Stirile Tvr.ro

Click

Agrointeligenta

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Infoactual

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro