Spre deosebire de preluarea primei tranşe de 15,5% din acţiunile fabricii, care s-a făcut printr-o infuzie de capital, această nouă parte de 4,4% a fost achiziţionată de Grampet prin cumpărare directă de la proprietar, Loredana Vonica, moştenitoarea imperiului farmaceutic Polisano din Sibiu.

 „Am cântărit cu atenţie şi am decis să investim pentru că Polisano este un nume pe piaţă, iar fabrica de oncologice are potenţial. Este cumva o situaţie ideală: un start-up cu potenţial şi cu un nume deja cunoscut. Iau în calcul diversificarea portofoliului de investiţii al grupului Grampet; este deci foarte posibil să mai fie astfel de investiţii, în zone diferite de activitate, însă focusul rămâne pe feroviar. Mi se pare foarte bine că există şi dorinţa de investiţii şi capital românesc care să susţină afaceri româneşti, cum este Polisano; acesta este un lucru bun într-un moment în care capitalul străin este în expansiune şi sunt tot mai puţine afaceri româneşti”, a declarat Gruia Stoica.

Loredana Vonica a vândut anul trecut, cu circa 6 mil. euro, aproape o treime din fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals către grupul feroviar Grampet, avocatul Remus Borza şi partenerii acestuia din EuroInsol.

Remus Borza a fost cel care a convins Grampet să susţină capitalul de lucru al fabricii, după cum Capital a scris iniţial aici.

În noua formulă, firma care deţine fabrica de medicamente este deţinută în proporţie de 64,6% de Loredana Vonica, 19,9% de Grampet, 6,9% de Remus Borza, 6,9% de Nicoleta Munteanu şi 1,5% de Adrian Munteanu – ultimii doi fiind parteneri ai lui Borza în EuroInsol.

Fabrica din Sibiu a presupus o investiţie de 70 mil. euro şi mai necesită un capital suplimentar pentru definitivarea secţiei de oncologice orale. Aceasta este cea mai mare investiţie din domeniul farmaceutic realizată în România şi singura capacitate de producţie de medicamente oncologice din ţară. Medicamentele oncologice sunt folosite în tratamentul cancerului. Fabrica are o suprafaţă de 33.000 metri pătraţi, cu echipamente şi linii de fabricaţie de ultimă generaţie şi o capacitate de producţie echivalentă a 682 milioane de unităţi farmaceutice.

„Fabrica produce acum doar suplimente alimentare. Avem circa 55 de produse marcă proprie, iar oncologice vom produce începând cu 1 octombrie 2017. Acum finalizăm investiţia la secţia de oncologice solide orale, de aceea aveam nevoie de o infuzie de capital. După aceasta vom intra în linie dreaptă pentru obţinerea certificatului de Good Manufacturing Practice (GMP), impus de cerinţele Uniunii Europene. Noi producem şi acum oncologice, dar pentru Helm din Germania“, a declarat recent pentru Capital avocatul Remus Borza.

În ultima ediţie a Top 300 Capital, averea lui Gruia Stoica şi a lui Vasile Didilă a fost evaluată la 380-400 mil. euro, ceea ce le-a oferit poziţia a şasea în top. De cealaltă parte, averea familiei Vonica a scăzut la 75-76 mil. euro.

Istoria unei prăbuşiri

Decesul medicului Ilie Vonica, survenit în vara anului 2014 pe fondul arestării soţiei sale într-un dosar de evaziune fiscală, a lăsat un gol periculos în managementul conglomeratului farmaceutic Polisano, atunci cu afaceri anuale de peste 400 mil. euro şi 2.000 de salariaţi.

Participaţiile deţinute de Ilie Vonica în cadrul celor 18 companii din grup au fost preluate de Daniela Ioana Vonica şi Andreea Loredana Vonica, soţia şi fiica medicului sibian. În doi ani şi jumătate, din imperiul creat de Vonica a mai rămas doar fabrica de oncologice şi divizia medicală, Polisano Clinici, prin care funcţionează două spitale private în Sibiu, două clinici medicale în Bucureşti şi laboratoare în mai multe oraşe din ţară, printre care Miercurea Ciuc, Sibiu şi Braşov.

Anul trecut, familia Vonica a decis să vândă 78 de farmacii Reţeta către Sensiblu, într-o tranzacţie estimată la circa 20 mil. euro, iar distribuitorul de medicamente Polisano a intrat în insolvenţă, fără speranţe de a scăpa de faliment.

„La sfârşitul acestei luni, distribuitorul de medicamente Polisano va intra în faliment. În procedura de faliment se vând toate activele distribuitorului: stocuri de marfă, sedii, maşini. Creditorii sunt producători de medicamente: Sanofi Pasteur, Berlin Chemie, Terapia Cluj. Datoriile sunt de circa 30 mil. euro“, a mai explicat Remus Borza.

Avocatul, un apropiat al familie Vonica, spune că el s-a ocupat, după decesul lui Ilie Vonica, doar de divizia de clinici şi de fabrică. „Pe partea de distribuţie au fost angajaţi alţi manageri, care au încercat să salveze ce se mai putea“, conchide avocatul.

Încă din momentul preluării conducerii operaţionale a grupului Polisano, în august 2014,  Remus Borza a recomandat familiei Vonica vânzare liniilor de business care oferă servicii suport, precum dealer-ul auto Toyota, service-ul auto Citröen şi un centru de înfrumuseţare.