În aprilie, Banca Transilvania a achiziţionat subsidiarele Eurobank din România: Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN. Conform acordului încheiat cu autorităţile de concurenţă din Uniunea Europeană, până în 2018 Eurobank trebuia să vândă active în afara Greciei în valoare de 8,7 miliarde de euro. 

Bancpost, cu active totale de 3,1 miliarde de euro şi 2.255 angajaţi, are o reţea de 148 de sucursale în România, ţara fiind astfel una dintre cele mai mari pieţe ale Eurobank din afara Greciei. 

Profitul Eurobank a scăzut în primul trimestru din 2018, deoarece declinul veniturilor din dobânzi şi comisioane a compensat reducerea provizioanelor pentru creditele neperformante. 

Eurobank, deţinută în proporţie de 2,4% de Fondul de stabilitate financiară al Greciei (HFSF), a raportat un profit net din operaţiuni continue de 35 de milioane de euro în primele trei luni din acest an, faţă de câştiguri de 43 de milioane de euro în trimestrul patru din 2017. 

Operaţiunile internaţionale au rămas profitabile, profitul net înainte de operaţiunile discontinue urcând la 33 de milioane de euro în primul trimestru din 2018, faţă de 27 de milioane de euro în perioada similară din 2017. 

„Gestionarea expunerilor neperformante (NPE) rămâne prioritatea noastră de bază, suntem siguri că ne vom îndeplini în 2018 toate ţintele privind reducerea împrumuturilor neperformante”, a afirmat directorul general Fokion Karavias. 

Rata expunerilor neperformante (NPE), care include împrumuturile neperformante şi alte credite care ar putea să nu mai fie achitate, a scăzut la 41,8%, de la 42,5% în decembrie 2017. 

Provizioanele pentru pierderi din împrumuturi au scăzut la 167 de milioane de euro în primele trei luni din acest an, de la 206 milioane de euro în trimestrul patru din 2017. 

Venitul net din dobânzi a scăzut cu 4,8% în perioada ianuarie – martie 2018, la 355 de milioane de euro, în timp ce veniturile din comisioanele şi taxe au înregistrat un declin de 8,4% comparativ cu precedentele trei luni. 

Cele patru mari bănci greceşti – Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.