Google a lansat in China un serviciu de cautare de muzica, ce permite utilizatorilor sa acceseze in mod legal fisiere audio pe un forum sprijinit din fonduri publicitare si aprobat de cateva case de discuri. Accesul utilizatorilor din afara Chinei este blocat. Serviciul Google, numit Onebox, directioneaza utilizatorii spre Top100.cn, un site unde se poate downloada si asculta gratuit muzica online. Top100.cn este un website din Beijing ce a incheiat deja numeroase intelegeri cu Vivendi Universal Music Group si alte aproximativ 100 de case de discuri. De asemenea, sunt purtate discutii cu Sony BMG si Warner Music Group Corp, pentru ca si aceste companii sa devina partenere.

„Acest serviciu legal ce ofera muzica va ajuta utilizatorii sa evite accesarea link-urilor inutile, sa aiba o viteza mai buna la download, sa evite cautarea inexacta a melodiilor si desigur, sa evite calitatea slaba si piesele incomplete”, a declarat Google intr-un comunicat.

Download-urile de muzica platita sunt aproape inexistente in China, iar magazindul digital iTunes de la Apple nu e disponibil in aceasta tara, in timp ce versiunile piratate ale melodiilor sunt foarte raspandite, gratuit, in mediul online. Potrivit Federatiei Internationale a Industriei Fonografice (FIIF), mai mult de 99% din fisierele audio distribuite in China sunt piratate. FIIF precizeaza ca in ciuda potentialului mare al pietei din China, vanzarile legitime din aceasta tara, de 76 milioane de dolari pe an reprezinta mai putin de 1% din vanzarile globale pe piata chineza.

Sursa: CNN