Google a lansat, vineri, Google Maps România, un serviciu online care permite utilizatorilor să acceseze sau să creeze hărţi, să caute companii şi să plaseze anunţuri gratuite.

Google Maps România este disponibil la adresa maps.google.ro pentru utilizatorii locali şi pentru companii.  Hărţi detaliate ale României sunt disponibile prin intermediul Google Maps, accesibil cu orice web browser, sau prin Google Maps pentru telefonul mobil sau orice terminal cu acces la Internet. 

Noul serviciu Google Maps oferă posibilitatea utilizatorilor să acceseze hărţi online, să caute companii, să plaseze anunţuri gratuite prin intermediul Google Maps Local Business Centre, să îşi creeze hărţi proprii şi să caute diferite locaţii, chiar în deplasare.

Diverse moduri de vizualizare a hărţilor

Google Maps România poate fi vizualizat în mai multe feluri. Butonul „Hartă” afişează o hartă tradiţională, ideală pentru găsirea unei adrese sau pentru definirea unui traseu de la A la B. Pentru o explorare detaliată, utilizatorii pot folosi butonul „Satelit”, care afişează fotografii luate din satelit şi din aer. Vederea tip „Teren” afişează configuraţia fizico-geografică a unei zone (evidenţiază de exemplu munţii şi dealurile).

Dacă utilizatorii sunt interesaţi să găsească mai multe informaţii despre localitatea pe care o caută (pentru o calătorie sau o locaţie nouă pentru întâlniri de afaceri), aceştia se pot folosi de informaţiile suplimentare oferite în mapplet-uri sub forma de fotografii Panoramio, feed-uri în timp real oferite de webcam-uri sau din articole Wikipedia.0-50502-map.jpg

Cu Google Map Maker, orice utilizator poate localiza, desena, eticheta şi adăuga atribute hărţii locale, cum ar fi străzi, parcuri sau râuri, utilizatorii locali transformându-se în „cartografi”, accesând www.google.com/mapmaker.

Harta a fost desenată de români

Mihai Voiculescu, alias „Mihai Cartograf”, este un programator de 32 de ani din Târgu Jiu şi unul dintre primii români care a început să deseneze harta României în Google Maps. El este co-creatorul Google Map Maker România şi printre primii utilizatori numiţi de către Google drept moderator de încredere în Map Maker.

Cei care priveau harta României pe Google Maps vedeau până nu demult o pată albă. Asta în timp ce la vest şi la sud de noi, în Ungaria, respectiv Bulgaria,  totul era cartografiat extrem de detaliat. Mihai, alături de alţi tineri pasionaţi au desenat harta României în detaliu. Întrebat de capital.ro, la sfârşitul anului trecut, când va fi gata harta României, acesta declara: „dacă se va menţine ritmul actual de editări cred că va fi gata la sfârşitul lunii martie a anului viitor” (n.r 2010)

Aplicaţia Google Maps pentru telefonul mobil poate fi descărcată gratuit de la https://m.google.ro/maps/.

DETALII:
Citeşte şi INTERVIU CAPITAL.RO: Mihai Voiculescu, omul care a pus România pe harta Google