Constructorii auto din Detroit, General Motors (GM) Ford si Chrysler, ajutati de cativa aliati de la Capitol Hill vor incerca in urmatoarele trei saptamani sa primeasca un imprumut guvernamental de pana la 50 miliarde $, pentra a „supravietui”, potrivit acestora, „uneia dintre cele mai negre perioade”.
Propunerea are deja numerosi oponenti si va avea mari dificultati sa fie aprobata luna viitoare de catre Congresul American. Cu toate acestea, constructorii auto sustin ca acest ajutor ii va ajuta nu doar sa depaseasca dificultatile financiare cu care se confrunta, ci ii va ajuta si sa grabeasca productia unor vehicule cu consum redus de carburanti si implicit sa reduca dependenta SUA de petrol.

„Aceasta este cea mai mare prioritate pentru noi”, a declarat vice-presedintele Ford Motor, Ziad Ojakli. „Piata s-a schimbat dramatic iar companiile noastre incearca sa tina pasul cu aceasta, insa pentru a putea face acest lucru, trebuie neaparat sa avem acces la capital”, a adaugat Ojakli.

O mare speranta a constructorilor auto din Detroit se leaga acum de senatorul John McCain, care a anuntat ca va sprijini alocarea imprumutului. Pe de alta parte, Congreul a aprobat in cursul anului trecut un ajutor de 25 miliarde de dolari, insa nu a gasit fondurile necesare pentru a-l si acorda. Mai mult, McCain a precizat ca producatorii de masini merita acelasi sprijin pe care l-au primit si companiile de pe Wall Street.
„Constructorii nostrii auto raspund acestei provocari a pietei si incep sa produca noile masini ale Americii, insa fac acest lucru intr-un moment in care conditiile de creditare impiedica practic finantarea unor astfel de proiecte”, a declarat senatorul John McCain.

Nu in ultimul rand, demersul companiilor din Detriot este sustinut de candidatul democrat la presedintia SUA, Barack Obama.

Sursa: Free Press Washington