Potrivit cifrelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, publicate joi de Oficiul Federal pentru Muncă, numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă nu s-a modificat comparativ cu luna februarie, rămânând la 2,723 milioane de persoane, iar rata şomajului a rămas până la 6,2%, cel mai mic nivel înregistrat de Germania după 1990. 

În mod normal, rata şomajului ar fi trebuit să crească în Germania, având în vedere că în această ţară au ajuns peste un milion de imigranţi numai în 2015, ceea ce a crescut baza potenţialilor angajaţi. Companiile germane au continuat să facă angajări chiar dacă în paralel s-au confruntat cu o scădere a cererii venite de pe pieţele emergente. 

"Chiar dacă nu fiecare refugiat este un muncitor calificat şi nici nu va deveni de pe o zi pe alta, piaţa muncii este capabilă să îi absoarbă pe noii veniţi", a declarat joi ministrul german al Muncii, Andrea Nahles. 

Potrivit Oficiului Federal pentru Muncă, la finele lunii martie erau disponibile în Germania un număr de 635.000 de locuri de muncă, dintre care 441.000 pentru care nu se oferă cursuri de calificare. Chiar dacă refugiaţii ar putea deveni în timp o mână de lucru preţioasă, experţii avertizează că integrarea lor pe piaţa muncii va dura mai mulţi ani, având în vedere timpul necesar pentru învăţarea limbii şi dobândirii calificărilor necesare. AGERPRES