„Programul ‘Prima Casă’ este, vă spun în numele Consiliului de Administraţie, un program extrem de util pentru cetăţeni, îndeosebi pentru cei cu venituri medii şi mai reduse, pentru că ceea ce a condus la acumularea unor sume relativ ridicate în cadrul acestui program până la pragul de alertă al riscului sistemic – nu s-a ajuns până la riscul sistemic, dar e o tendinţă de atingere a parametrilor care definesc riscul sistemic -, dar de ce şi aici trebuie acţionat tot de către Executiv. Dar de ce? Pentru că în anul 2016 Executivul de atunci a introdus ca eligibile în cadrul Programului ‘Prima Casă’ persoane care nu… deci e un program bun care trebuie continuat, dar cu amendamente pentru a elimina din cadrul eligibilităţii persoanele care au venituri mai mari”, a spus Florin Georgescu. 

În opinia acestuia, de Programul „Prima Casă” ar trebui să beneficieze doar persoanele cu veniturile de până la 3.000 – 4.000 de lei, restul putând să ia credite standard. 

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, l-a întrebat pe Florin Georgescu despre Programul „Prima Casă” şi a adus în discuţie o declaraţie a economistului şef al BNR, Valentin Lazea, cu privire la efectele Programului. 

„Domnul Lazea spunea, cu ceva timp în urmă, că Programul ‘Prima Casă’ este de natură să afecteze concurenţa pe piaţă, putând atrage dezechilibre şi în alte sectoare economice decât serviciile financiare, cum ar fi construcţiile şi aşa mai departe, motiv pentru care a sugerat renunţarea treptată la acest program, întrucât, uitaţi ce zice domnul Lazea, pentru mine e puţin şocant, a declarat că e un risc sistemic pentru economie”, a afirmat Daniel Zamfir. 

Florin Georgescu a explicat că programul a fost conceput pentru anumite segmente ale populaţiei şi trebuie continuat, iar persoanele cu venituri mari pot accesa credite standard cu dobânzi avantajoase. 

În ceea ce priveşte IFN-urile, Georgescu a arătat că BNR a luat decizia de a nu limita dobânzile practicate, ci va creşte cerinţele de capital, iar în perioada următoare pentru acest sector vor fi aduse noi reglementări. 

„Dincolo de ceea ce am reglementat acum, pentru că ne permitea legislaţia în vigoare, dorim să mai reglementăm în continuare domeniul IFN. Am scris Parlamentului acum o lună, 25 august, o scrisoare prin care arătăm intenţiile noastre, dincolo de ceea ce am făcut, privind măsuri viitoare pentru întărirea cadrului legal al IFN-urilor”, a declarat Georgescu. 

Oficialul BNR a explicat Comisiei că BNR nu putea să reglementeze nivelul dobânzilor penalizatoare pentru că acest lucru intră în atribuţiile altei instituţii, şi anume Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). 

La rândul său, Daniel Zamfir a informat, la finalul şedinţei, că a depus o iniţiativă în Parlament cu privire la limitarea dobânzilor penalizatoare percepute de IFN-uri persoanelor fizice şi că se aşteaptă ca aceasta să intre cât mai curând pe circuitul de avizare. 

În plus, în acest context, în perioada viitoare va fi invitat la Comisia economică preşedintele ANPC, pentru a discuta acest aspect. 

AGERPRES