George Copos pare optimist. Mai optimist ca oricând dacă luăm în calcul că într-o lună de zile începe, în sfârșit, construcția proiectului-mamut Ana Tower. Dacă planul inițial prevedea 30 de etaje,  noile schițe permit doar construcția a 24 de niveluri. Valoarea proiectului este de 60 de milioane de euro, milionarul accesând  deja un credit de la BRD, o parte revenind dezvoltatorul imobiliar GTC, iar termenul de finalizare este de 20 de luni. „Piaţa imobiliară şi construcţiile afectate de criză vor cunoaşte un mare avânt odată cu intrarea pe creştere a economiei mondiale. Poate chiar anul viitor. La acel moment vom fi pregătiţi.
Criza odată terminată, vor reveni investitorii, atât cei autohtoni, cât şi cei străini. Vor avea nevoie de birouri. Vom fi pregătiţi şi pentru aceasta“, declară Copos. „S-ar putea, în 2013, să mai facem o investiție imobiliară“, mai anunță milionarul, menționând că este vorba de un complex rezidențial de aproximativ 30 de apartamente, în Poiana Brașov, pentru care va aloca patru-cinci milioane de euro. „Vor fi apartamente de două și trei camere și se vor vinde la 150.000-200.000 de euro. Acestea vor fi legate de spa-ul hotelului nostru și vom oferi proprietarilor toate condițiile“, completează acesta.
Hotelurile, cea mai bună afacere
Până repornesc imobiliarele, hotelurile sunt cele mai de preț active ale lui George Copos. Acestea îi vor aduce o creștere de 10% în 2012. Acest lucru se datorează, în special, investițiilor derulate în ultimii ani: renovarea hotelurilor Crowne Plaza şi Hilton din Bucureşti, cât şi fostul hotel „Sport“ din Poiana Braşov. „Toate lucrările au ieşit magnific. Sub aspect economic, «Sport Hotel & Spa» este primul nostru activ care bate anul 2008, momentul la care ne raportăm. E un semn bun: investiţiile sunt cele care ne vor scoate din recesiune, alături de un management echilibrat şi ponderat în cheltuieli“, spune omul de afaceri, menționând că a început pregătirea lucrărilor de modernizare la un alt hotel de la Poiana Braşov, „Bradul“.
„Având experienţa de la celălalt hotel, sunt convins că va fi o mare realizare. Vrem să obţinem, alături de confort şi funcţionalitate, un hotel „verde“, adică prietenos cu mediul şi extrem de economic în ceea ce priveşte consumul de energie şi de utilităţi. „Bradul“ va consuma circa jumătate din cantitatea de energie pe care o consumă în prezent“, explică George Copos. Pe fondul contextului economic, a făcut și alte câteva schimbări în cadrul activelor deținute prin Ana Hotels. În primul rând, a închiriat hotelul Astoria de la Eforie Nord, pe care, între timp, l-a scos la vânzare. „De cât să nu pot oferi o calitate, mai bine renunț. Astoria este de vânzare, pentru cinci milioane de euro. Am găsit pe cineva și probabil vom finaliza tranzacția în 2013“, declară George Copos, menționând că este vorba de o societate românească, cu afaceri în turism.
De asemenea, modificări au fost făcute și la Crowne Plaza, unde sălile de conferințe și câteva camere standard au fost declasificate de la cinci la patru stele pentru a putea prinde conferințele celor din farma. „Am făcut acest lucru pentru că peste 40% din veniturile Crowne Plaza vin din seminarii și zona de „food&beverage“, explică milionarul mutarea.
Și cu toate aceste perspective pozitive, cifra de afaceri totală a grupului lui George Copos a fost mai mică de 100 de milioane de euro, mai precis în scădere cu 50% față de 2010. „Toate companiile au avut o scădere a afacerilor, în special Ana Imep“, spune, cu părere de rău, omul de afaceri. 2012? „Este un an foarte dificil, dacă ar fi să ne uităm doar la cursul de schimb leu/euro sau la conjunctura politică internaţională, respectiv la situaţia din Grecia ori la perspectivele zonei euro! Am anticipat că anul 2012 va fi mai greu decât 2011. Aşa şi este“, conchide Copos.
Alte afaceri bănoase

  • F.C. RAPID În ultimul an, clubul din Giulești a reprezentat un motiv de bu­cu­rie pentru George Copos. Cifra de afaceri s-a dublat de la cinci la zece milioane de euro.
  • ana PAN Businessul din segmentul panificației a înregistrat scădere în 2011, dar anul acesta va absorbi fon­duri europene destinate modernizării echipamentelor de producție.
  • ANA IMEP Industria electrotehnică încă nu și-a revenit, iar cifra de afaceri a pro­du­cătorului a scăzut dramatic.

26 este poziţia deţinută de omul de afaceri în ultima ediţie a  Top 300 Capital, cu o avere estimată la 180-200 milioane de  euro