‘Trebuie să reuşim ca toate problemele pe care le avem pe mediu, inclusiv cele de calitate a aerului, să le rezolvăm. Am găsit colaborare şi sprijin de la primarul Capitalei, Gabriela Firea, în sensul care au început să demareze lucrurile pe probleme care trenează de mulţi ani şi pentru care România are infringement pentru Municipiul Bucureşti pe calitatea aerului. În Iaşi şi Braşov, pentru aceeaşi calitate a aerului avem procedură de infringement şi primarii respectivi nu doresc să colaboreze cu Ministerul Mediului astfel încât viaţa cetăţenilor din comunităţile respective să nu fie pusă în pericol’, a spus Gavrilescu.

Ea a precizat că pentru infringement plătesc toţi cetăţenii, indiferent de regiune.

‘Nu cred că este importantă procedura de infringement decât din punct de vedere financiar. Este o repercutare asupra buzunarului fiecărui cetăţean din România’, a mai arătat ministrul Mediului.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, luni, că în săptămânile următoare va avea loc o consultare publică pe tema unei taxe de mediu care ar putea fi introdusă pentru zona centrală din Bucureşti.

‘În săptămânile următoare vom avea o consultare publică dublă, consultare publică prin asociaţiile de proprietari şi prin primăriile de sector. De asemenea, şi un sondaj de opinie în care dorim să-i întrebăm pe bucureşteni dacă ar fi de acord, având în vedere creşterea numărului de maşini înmatriculate în Bucureşti cu aproape 50.000 doar în acest an şi ca urmare a eliminării taxei de mediu, să se introducă pentru zona centrală, aşa cum se întâmplă în toate marile capitale europene, o taxă de mediu. Nu avem încă stabilită valoarea, se fac acum nişte calcule. Nu aş vrea să iau această decizie care e – la început cel puţin – nepopulară fără o consultare largă a bucureştenilor’, a declarat Firea, luni, pentru ‘Adevărul’. AGERPRES