Vanzarile de smartphone-uri ar putea creste cu 28% in 2009, dupa ce in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut crestrea a fost de doar 3,7 procente ca urmare a crizei economice si a lipsei de noi modele, potrivit Gartner.

Cu toate acestea, piata de terminale mobile va scadea in acest an cu aproximativ 10%, dupa ce furnizorii nu au reusit sa isi vanda stocurile de telefoane mobile in contextul crizei economice. Totusi, tot mai multi analisti sunt de parere ca cererea va fi indreptata predominant spre terminalele „inteligente”.

Compania de cercetare Informa a anuntat, de asemenea, saptamana trecuta, ca in 2009 vanzarile de smarthphone-uri ar putea creste chiar si cu 35%, pe fondul lansarii de noi terminale bazate pe tehnologii inovatoare.

Gartner a anuntat ca Nokia, Samsung si LG, primii trei producatori de pe piata de telefoane mobile, vor juca un rol important la cresterea pietei de terminale smartphone.

“Principalul jucator va fi Nokia, care va continua sa impinga Symbian la un nivel cat mai mic”, a declarat Carolina Milanesi, analist Gartner. “De asemenea, este posibil sa existe o majorare a portofoliului de smartphone-uri de la companiile Samsung si LG”, a mai adaugat aceasta.

Sursa: Macworld