Potrivit statisticii, în intervalul ianuarie – iunie 2016, comisarii GNM au dispus aplicarea a 649 de avertismente, 98 de acţiuni de sistare a activităţii, 21 de propuneri se suspendare acorduri şi autorizaţii de mediu şi 34 de sesizări penale. 

Numai la nivelul lunii iunie, Garda de Mediu a întreprins 3.439 de controale în domeniul controlului poluării, biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate, fiind aplicate 170 de amenzi în valoare de aproape 3,15 milioane lei. 

Din totalul acţiunilor de control raportate, 2.646 au fost efectuate în domeniul controlului poluării, iar 793 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate. 

În acelaşi timp, în iunie, comisarii GNM au aplicat 98 de avertismente, 16 dispoziţii de sistare a activităţii, cinci propuneri de suspendare acorduri şi autorizaţii de mediu şi 9 sesizări penale. 

Conform GNM, autorităţile administraţiei publice locale se ocupă de salubrizarea localităţilor la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, iar serviciul de salubrizare are în atribuţii, printre altele: măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice, curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea acestora în funcţiune pe timp de polei sau de îngheţ, colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi cele provenite din activităţi comerciale şi instituţii, dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea.

AGERPRES