Revista CAPITAL a acordat 11 trofee, cinci dintre ele fiind rezervate companiilor care activează în sectoarele cu cea mai mare importanţă în economie: industrie, agricultură, sectorul financiar, servicii și comerț.

Cele mai bune companii din agricultură:

Premiul 1: Transavia

O companie cu capital 100% românesc înființată în anul 1991, care a ajuns unul dintre cei mai importanți producători de carne de păsăre de pe piața locală . În cei 25 de ani de activitate, compania a crescut constant prin inovație și investiții permanente, ajungând astăzi la un business de dimensiuni impresionante și în topul celor mai valoroase companii din România.

“Dorim să vă mulțumim foarte mult pentru acest premiu, care ne onorează. Compania Transavia apreciează nominalizarea alături de celelalte companii din industrie pentru că fiecare își aduce un aport foarte important în mediul de business. Anul acesta, noi celebrăm 25 de ani de activitate pe piața cărnii de pui din România. Transavia fiind un business de familie, construit de tatăl meu cu multă trudă și muncă. Compania operează sustenabil printr-un model de business integrat vertical: de la cultivarea cerealelor în sistem propriu până la distribuirea produselor. Astfel, integrarea diviziei vegetale în cadrul companiei noastre acum cinci ani a fost și este o premieră în rândul producătorilor din România. Astfel, asigurându-ne cel mai înalt standard al calității pe care îl putem oferi clienților noștri. Mulțumim pentru acest premiu. Mulțumim consumatorilor noștri care ne-au ajutat să menținem Fragedo, ca cel mai bine vândut brand de carne de pui din România. Și nu în ultimul rând acest premiu îl dedic tatălui meu, domnul director general Ioan Popa, fără de care această companie nu ar fi putut ajunge unde este astăzi și a cărui viziune este factorul cheie, care impulsionează consolidarea sustenabilă a acestui business. Vă mulțumim!”, a fost discursul de mulțumire al Teodorăi Popa, fiica fondatorului dar și angajată a companiei Transavia.

Premiul 2 – Cerealcom Dolj

Pe locul al doilea loc s-a poziționat o afacere de familie, care anual atinge venituri de peste 100 de milioane de euro. În ultimii cinci ani, compania a investit 15 milioane de euro în utilaje agricole de mare capacitate și într-un sistem de înaltă tehnologie cu ajutorul căruia monitorizează productivitatea. Grupul este condus de omul de afaceri Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj.

“Domnule prim-ministru, domnilor miniștrii, domnilor jurnaliști de la Capital vă cer scuze că nu am ajuns la București în această seară. Am o echipă de negociatori din Iordania în vizită la Segarcea. De mai mullți ani export toată producția de grâu în Iordania. Jumătate din Iordania face pâine din grâu de la Segarcea și din sudul Olteniei și în această seară sunt oaspeții mei pentru că încheiem negocierile. Vă cer scuze, asta mă împiedică să ajung la București și să fiu alături de dumnevoastră. Și vă mai transmit un lucru: domnule prim-ministru faceți tot ce puteți pentru realizarea cadastrării terenului agricol din România. Fără cadastrarea terenului agricol, pământul românesc nu are nicio valoare. Se depreciază ca valoare pe zi ce trece și creează o situație nefericită pentru proprietarii din România. Felul în care a fost împărțit pământul agricol după Legea 18, a făcut din țărani niște proprietari nesiguri, niște oameni care vând la înghesuială în condiții și cu acte care nu au nicio valoare. Faceți tot ce puteți ca să putem deschide o piață a pământului și numai așa putem avea parte de o agricultură dezvoltată. Mulțumesc foarte mult și faceți tot ce puteți pentru cadastrarea terenurilor agricole, pentru că altfel devenim sclavi pe propriul nostru pământ”, este mesjaul pe care l-a transmis Mihai Anghel printr-un apropiat de-al său Cornel Nistorescu, cel care a ridicat și premiul.

Premiul 3: Hempflax

Mai bine de un sfert din voturile acordate de cititori acestei categorii au fost atribuite companiei care anul trecut a inaugurat o fabrică de procesare a cânepii în județul Alba, o investiție de 5 milioane de euro.  În următorii 4-5 ani, reprezentanții companiei vor să ajungă la o suprafaţă cultivată de peste 2.000 de hectare, faţă de aproape 500 cât deține în prezent compania Hemp Flax. Ocupanta locului 3 este Hempflax.

 “Vă mulțumim foarte mult pentru acest premiu care ne onorează și ne obligă să ducem la bun sfârșit planurile mărețe pe care le-ați menționat. Și anume, ne dorim foarte mult să readucem România în topul cultivatorilor și a procesatorilor de cânepă din Europa și nu numai. Nu știu câți dintre dumnevoastră știți, dar înainte de ’89 în România se cultivau câteva zeci de mii de hectare de cânepă. Deci cele 2.000 sau 5.000 ale noastre, pe care ni le dorim, par a fii mic copil pe lângă ceea ce putea să facă România înainte. Noi ne adresăm unei alte industrii. Înainte în România se procesau pentru tulpine de cânepă pentru industria textilă, dar noi ne adresăm industriei auto și a industriei construcțiilor ecologice. Însă sperăm să reușim să repoziționăm România pe harta marilor procesatori”, menționat Oana Suciu, general manager HempFlax Romania în discursul de mulțumire în momentul în care a urcat pe scenă pentru a-și ridica premiul.

Pe lângă câștigători, la categoria de Cea mai bună companie din Agricultură au mai fost nominalizate și firmele: Agricover, Agricola Bacău, Albalact, Halewood Wines & Spirits, Agroconcept, Brise Group și Smithfield Prod.

Organizarea Galei Premiilor Capital pentru “Excelenţă în Afaceri” a fost posibilă cu ajutorul partenerilor noștri: Carrefour Romania, IIB- The Institute for Independent Business, Cristim, Erbasu SA, Astra Vagoane Calatori SA, BMW GROUP România, Schlumberger, Beckers, Le Chateau, Mara Mura.