Acest proiect are un buget de 130 de milioane de dolari şi se va desfăşura timp de 7 ani, cu obiectivul declarat de a reduce risipa de hrană de la recoltele agricole până la alimentele procesate din societăţile industrializate, conform unui anunţ făcut de Fundaţia Rockefeller cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia.

Africa sub-sahariană va beneficia de o mare parte din resursele acestei iniţiative. În ţări precum Kenya, Nigeria sau Tanzania, aproximativ jumătate din culturile agricole se pierd din cauza ineficienţei metodelor de recoltare, a depozitării necorespunzătoare, a procesării ineficiente şi a timpului prea îndelungat de transport până la pieţe.

"Cantitatea de hrană care se strică sau este irosită chiar înainte de a ajunge pa masa cuiva este pur şi simplu inacceptabilă şi are un impact devastator asupra oamenilor, asupra profiturilor şi asupra întregii planete", a comentat Judith Rodin, preşedintele Fundaţiei Rockefeller, într-o declaraţie de presă.

În prezent, în lume se obţine suficientă hrană pentru a asigura mâncare pentru cele 1,2 miliarde de oameni care suferă de foame, însă o treime din cantitatea de hrană obţinută este irosită. Valoarea hranei irosite se ridică la aproximativ 1 trilion de dolari, conform datelor ONU citate de Fundaţia Rockefeller.

Proiectul fundaţiei poartă denumirea YieldWise şi îşi propune să reducă pierderile de hrană şi materii prime pentru alimente cu 50% până în 2030. În urmă cu un an Administraţia americană condusă de preşedintele Barack Obama anunţa asumarea aceluiaşi obiectiv: reducerea hranei irosite cu 50% până în 2030.

Această tendinţă poate fi observată şi în ţări europene. În Franţa spre exemplu, autorităţile au interzis supermaketurilor să distrugă alimentele nevândute dar care încă sunt comestibile.

Fundaţia Rockefeller colaborează cu companii mamut din domeniul alimentar, aşa cum este Coca-Cola Co sau Dangote Group pentru a-i ajuta pe micii fermieri să crească randamentul recoltelor lor şi să-şi desfacă produsele în pieţe sau magazine alimentare. Deja au început activităţi de instruire a fermierilor care cultivă mango în Kenya, porumb în Tanzania şi respectiv roşii în Nigeria, conform fundaţiei.AGERPRES