Pentru prima dată în ultimii 10 ani, menţionează canalul de televiziune BFM TV, toate sindicatele funcţionarilor publici s-au unit pentru a denunţa efectele negative ale planurilor Guvernului asupra sectorului. În convocator, cele nouă organizaţii sindicale afirmă că "este inacceptabil" ca puterea de cumpărare să le fie prejudiciată şi să aibă loc o reducerea o numărului de salariaţi în sector cu 120.000 de persoane. 

Pe principalele aeroporturi din Franţa vor fi anulate aproximativ o treime din zboruri, inclusiv pe aeroporturile din Paris (Charles de Gaulle, Orly şi Beauvais), Nisa şi Marsilia. Direcţia Generală de Aviaţie Civilă a recomandat companiilor aeriene să îşi diminueze cu 30% zborurile prevăzute pentru marţi. 

Air France va opera toate zborurile pe distanţe lungi pe aeroporturile din Paris dar numai aproximativ 75% din cursele pe distanţe medii şi scurte. Easyjet se aşteaptă la unele anulări ale zborurilor şi a dat asigurări că va anunţa direct clienţii afectaţi. 

Deşi compania feroviară SNCF nu se aşteaptă la perturbări, compania care gestionează transporturile publice, RATP, avertizează că ar putea avea loc întârzieri în zona periferiei B a regiunii pariziene. 

Şi profesorii au fost convocaţi la grevă de sindicate şi, numai în Paris, potrivit Snuipp-FSU 75, se estimează să fie închise 70 de centre şcolare, în această zi fiind chemaţi la grevă şi agenţii de ordine sau personalul sanitar. 

Sindicatele cer "o adevărată negociere salarială", care să se traducă "într-o adevărată recunoaştere" a muncii lor şi, în consecinţă, în mijloace adecvate să o poată exercita. 

În august, Adunarea Naţională a Franţei a aprobat un proiect de lege care autorizează Executivul să reformeze Codul Muncii prin procedura simplificată a ordonanţelor, o promisiune-cheie a campaniei actualului preşedinte Emmanuel Macron. 

Ministrul Muncii, Muriel Pénicaud, a lăudat proiectul ca o "etapă importantă" spre "un model social ambiţios şi reformat", printre prevederile principale ale ordonanţelor urmând să figureze fuzionarea a trei instanţe reprezentative ale salariaţilor în cadrul companiilor, plafonarea indemnizaţiilor în caz de concediere abuzivă sau recurgerea la contracte care să permită concedierea la sfârşitul unei activităţi. 

Reforma pieţei muncii a fost o promisiune-cheie a candidatului Macron, care a prezentat-o drept necesară pentru acordarea unei mai mari flexibilităţi companiilor şi pentru stimularea creării de noi locuri de muncă. 

Agerpres