Proprietarii unora dintre fostele IAS-uri din preajma marilor oraşe nu au făcut „mare brânză“ în agricultură. Ei îşi iau revanşa pe piaţa imobiliară, prin vânzarea de terenuri cu suprafeţe mari. Agenţiile imobiliare au început să acorde atenţie afacerilor cu astfel de „tarlale“.

Terenurile cu suprafeţe foarte mari (între 10 şi 100 ha) constituie un segment de piaţă distinct şi se tranzacţionează după alte reguli decât terenurile obişnuite. „Comparativ cu loturile mici, preţurile diferă în funcţie de locaţie. Într-o zonă scumpă, un teren mare este cu 20-30% mai ieftin decât unul mic. Într-o zonă puţin atractivă (sudul Bucureştiului), un teren mai mare poate fi mai scump, pentru că nu există o piaţă de desfacere. Terenurile mari sunt cumpărate doar ca investiţii pe termen lung“, declară Călin Clinciu, director de comunicare la firma Euroinvest, specializată în vânzări de terenuri. Vânzătorii sunt, în principal, societăţi care au cumpărat la preţuri derizorii IAS-urile şi fermele privatizate de AVAS în urmă cu cinci-zece ani şi care nici nu visau la acea dată cât vor avea de câştigat. Pe lângă aceştia, mai există firme sau persoane care au prins gustul afacerilor imobiliare şi care cumpără terenuri în zone îndepărtate, le alipesc şi apoi obţin acte de la primărie conform cărora acolo se pot construi case sau centre comerciale.

Printr-o mişcare de acest gen, în acest moment se obţine o creştere de minimum 25%-30% a preţului terenului în mai puţin de un an. La acest profit – obţinut prin comasare, scoaterea din circuitul agricol şi apoi împărţirea în loturi – se adaugă şi creşterile de preţ, substanţiale din ultima vreme. „În ultimii doi ani, în Bucureşti s-a observat o creştere generalizată a preţurilor terenurilor mari, de la 50% la 400%, în funcţie de facilităţile create în zonă. Preţurile au crescut mai mult în partea de nord şi mai puţin în cea de sud“, declară Daniel Mitarcu, consultant senior la Departamentul Terenuri al firmei de consultanţă DTZ. Mitarcu avertizează, însă, că ritmul de creştere pentru preţurile terenurilor s-a mai domolit. „Cred că preţul terenurilor ar mai putea să crească o perioadă destul de scurtă, după care se vor stabiliza. Creşterile de preţuri în perioada următoare nu pot fi spectaculoase“, consideră Mitarcu. Cine sunt cumpărătorii? Există trei tipuri de investitori: speculatorii imobiliari, dezvoltatorii şi fondurile de investiţii care îşi fac planuri pe termen lung. Fiecare categorie are o strategie proprie şi aşteptări diferite privind preţul, tipul terenului – extra sau intravilan – costurile ce rezultă din pregătirea acestuia pentru construcţie şi existenţa utilităţilor.

Timişoara este al doilea oraş în care s-a dezvoltat piaţa terenurilor mari. „Cele mai vânate terenuri sunt cele care se întind de-o parte şi de alta a principalelor artere de intrare în oraş: Calea Şagului (showroom-uri), Calea Buziaşului (cartiere rezidenţiale), Calea Aradului (spaţii logistice), Calea Lugojului (cartiere rezidenţiale, depozite)“, afirmă Simona Lazăr, director PR la agenţia imobiliară Casadomi din Timişoara.
Anul trecut, pe piaţa timişoreană au intrat developeri importanţi, care au achiziţionat suprafeţe între 10 şi 30 ha, la preţuri cuprinse între 10 şi 20 euro/mp, majoritatea intenţionând să construiască parcuri logistice. Pe de altă parte, mari dezvoltatori imobiliari au achiziţionat terenuri extravilane cu suprafeţe de 10-50 ha pentru a dezvolta zone rezidenţiale (apartamente şi vile), preţul de achiziţie fiind cuprins între 3 şi 10 euro/mp.  

Preţurile terenurilor mari din jurul Capitalei*

LOCAŢIE Majoritatea terenurilor mari se află în comunele şi oraşele din apropierea Capitalei. Proprietarii îşi freacă mâinile, pe măsură ce preţurile cresc, indiferent de locaţie: în Popeşti Leordeni, Buftea, Snagov, Brăneşti, Corbeanca, dar şi, mai nou, în Gruiu şi Ciolpani (atractive după trasarea viitoarei autostrăzi Bucureşti-Braşov).

Zonă                                      Preţ estimativ

Centură                             15-160 euro/mp
Nord, rezidenţial,
localităţi limitrofe                13-75 euro/mp
Sud, rezidenţial,
localităţi limitrofe                15-50 euro/mp
Nord, viitoarea autostradă
Bucureşti-Braşov                 3-25 euro/mp
Vest, austostrada
Bucureşti –Piteşti                10-60 euro/mp

Sursa: EUROINVEST (*până la 40 km distanta)

Se încurajează comasarea terenurilor

Taxe Din 2007, a fost redusă taxa percepută de Agenţia Naţională de Cadastru (ANCPI) pentru alipirea terenurilor din extravilan. Astfel, taxa este de 120 lei, indiferent de numărul loturilor care vor fi comasate (anterior, taxa creştea exponenţial cu numărul parcelelor).

Dosarul pentru comasarea terenurilor se rezolvă în nouă zile în regim normal şi trei zile, la urgenţă. „Se doreşte încurajarea constituirii unor mari ferme şi exploatări agricole, conform politicii comunitare, la care trebuie să ne aliniem. Numai astfel se vor putea accesa fondurile europene pentru dezvoltare rurală“, declară Mihai Busuioc, director general al ANCPI.