‘Dacă ne gândim la provocările viitoare, ne dăm seama că avem o agendă complexă, destul de dificil de realizat, având în vedere că termenul final pentru conformare cu cerinţele din directivele europene este 31 decembrie 2018, iar necesarul de finanţare depăşeşte resursele pe care le-am identificat, atât prin bugetul naţional, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cât şi prin programele europene, Programul Operaţional Infrastructură Mare şi Programul Naţional de Dezvoltare Regională. Mai mult, capacitatea de realizare a investiţiilor este inegală la nivelul operatorilor, dacă ne gândim că un număr semnificativ de proiecte pe POS-ul de Mediu au fost fazate şi întâmpinăm dificultăţi în promovarea proiectelor noi, astfel încât se impun măsuri imediate de consolidare şi îmbunătăţire a performanţelor la nivel de sector’, a spus Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, plecând de la aceste provocări, la nivelul Ministerului Fondurilor Europene au fost stabilite două priorităţi: susţinerea pregătirii şi implementării portofoliului de proiecte noi pentru actuala perioadă de programare 2014 – 2020 şi consolidarea politicii de regionalizare, prin realizarea strategiei de regionalizare a sectorului de Apă, în parteneriat cu BERD, printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.

Plumb a menţionat că la nivelul MFE sunt aprobate cinci noi proiecte majore, în valoare totală eligibilă de 675 de milioane de euro, iar într-un stadiu avansat de pregătire sunt alte proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 2 miliarde de euro. AGERPRES