Desi guvernanții ne-au asigurat că au scăzut procentul pentru că baza de raportare este mai mare, ei bine, valoarea de acum este mai mică. Asta și în cazul în care brutul a fost majorat cu 20%, scrie Digi24.

„Pilonul I, în fiecare lună, primește niste bani de la asigurați pe care, în fiecare lună, îi dă către pensionari și nici ăia n-ajung, plus încă niște bani de la buget. Dacă luna viitoare nu s-ar mai colecta contribuția la pensie de la angajați, fondul de pensii n-ar avea nimic. Este un sistem piramidal care depinde de banii băgați în el lunar.

Ceea ce este extrem de îngrijorător este distribuția vârstelor. Ea arată ca o amforă: burta, generația cea mai groasă care tine greul sistemului de pensii, sunt decrețeii. În momentul în care evoluăm în timp, 2030, adică peste 12 ani, nu va mai arată ca o amforă, ci ca Schwarzenegger. Și când umerii ies la pensie, sistemul se rupe.

Ce s-a întâmplat în ultimii câțiva ani de la scăderea CAS: creșterea punctului de pensie dincolo de creșterea salariului mediu, pensionări anticipate, pensii speciale eliminarea plafonării bazei de calcul la CAS, anul trecut, toate astea cresc datoria viitoare”, a spus Gabriel Biriş.