Alături de Slabbert a mai demisionat și partenerul acestuia, Victor Semionov, care avea funcția de director operațional și care s-a alăturat lui Slabbert în noul business. Astfel, noul consiliu director este format din Alex Morar, Mirela Covasa – director financiar și Tiberiu Smaranda, director executiv.

Martin Slabbert a vândut în primăvara acestui an un pachet de 0,85% de acțiuni NEPI, în valoare de 25 mil. euro, bani folosiți de acesta pentru a pune bazele unei noi companii de investiții și dezvoltare imobiliară, alături de NEPI și Resilient (unul dintre acționarii NEPI). La sfârșitul anului trecut, Slabbert deținea 1,81% din NEPI, participația sa fiind evaluată la circa 60 mil. euro.

„Principalul obiectiv al mandatului meu este de a continua dinamica investițiilor și de a ne extinde, astfel încât să ne consolidăm poziția de lider”, a declarat Alex Morar, noul CEO NEPI.

Cum a ajuns NEPI lider

NEPI a întâmpinat criza cu un portofoliu format dintr-un parc industrial la Râşnov şi o serie de spaţii comerciale închiriate către Raiffeisen Bank şi Flanco. De atunci a investit sute de milioane de euro în imobiliare româneşti şi a stabilit cel puțin două recorduri. A încheiat cea mai mare tranzacţie imobiliară realizată cu un singur activ imobiliar în România, prin achiziția cu 148 mil. euro a centrului comercial Promenada din București şi a realizat cea mai mare tranzacţie din afara Bucureştiului, când a cumpărat de la Ovidiu Şandor complexul de birouri City Business Center din Timişoara pentru circa 80 mil. euro.

Sud-africanii de la NEPI au devenit anul trecut cel mai mare investitor imobiliar şi proprietarul celei mai extinse suprafeţe de retail modern din România. Astăzi, portofoliul local al companiei este format din 13 centre comerciale, patru proiecte de birouri, două parcuri logistice şi terenuri care au fost evaluate la finalul primului trimestru la 1,5 mld. euro, valoare care cuprinde şi cel mai scump activ al fondului, centrul comercial Mega Mall, deschis în luna mai. Veniturile din chirii generate de aceste imobile în primul trimestru al anului au urcat cu mai bine de 50% până la 22,3 mil. euro.

Martin Slabbert se aştepta să ajungă în acest an la un portofoliu evaluat la 1,8 – 2 mld. euro. Pentru a atinge această valoare, compania trebuie să termine dezvoltarea primei etape a Timişoara Shopping City, a doua fază din proiectul de birouri The Office din Cluj-Napoca, clădirea de birouri Victoriei Office de lângă guvern şi să extindă centrele comerciale City Park Constanţa, Deva Shopping Center şi Severin Mall (ultimele trei obiective au fost deja atinse). Suma necesară dezvoltării tuturor proiectelor aflate în vizorul companiei se ridică la circa 430 mil. euro, valoare care include şi construcţia Shopping City Piatra Neamţ, extinderea Promenada Mall şi ridicarea unei clădiri de birouri adiacentă Promenada, programate pentru anul viitor. În plus, Slabbert analizează achiziţia altor terenuri pretabile pentru construcţii de retail în oraşe din ţară în care fondul nu este încă prezent.

NEPI a devenit în iunie 2011 primul fond de investiţii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucureşti. Până acum, sumele atrase de companie de la investitorii locali sunt infime comparativ cu valorile strânse de la Londra şi Johannesburg. Slabbert spunea însă că este responsabilitatea companiei de a participa la dezvoltarea pieţei de capital, chiar dacă nu le aduce mari beneficii.

Martin Slabbert și-a început cariera în Africa de Sud. A deţinut funcţii la HSBC Investment Services (Africa), a fost membru în Comitetul Executiv la Nedcor Investment Bank şi ulterior director general al diviziei de gestionare a capitalului a grupului Nedbank. În România, a deţinut funcţia de partener la Deloitte Central Europe şi este unul dintre fondatorii NEPI (în 2007).