În acest an, PIB-ul Rusiei se va contracta cu 3,4%, avertizează FMI. În 2014, economia rusă a înregistrat o expansiune de 0,6%. 

Joi, Ministerul de Finanţe al Rusiei a prognozat un declin al PIB-ului de 2,5% în 2015, faţă de 3% anunţat iniţial. 

În primul trimestru din 2015, economia rusă a înregistrat primul declin din ultimii aproape şase ani, pe fondul scăderii preţului la ţiţei, al sancţiunilor occidentale şi al deprecierii rublei. 

În primele trei luni din 2015, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 1,9%, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, după un avans de 0,4% în perioada octombrie – decembrie 2014, conform datelor preliminare publicate recent de Biroul de Statistică. Analiştii se aşteptau la o scădere de 2,6%, în timp ce Ministerul Economiei estima un declin de 2,2%. 

În decembrie, moneda Rusiei s-a depreciat la un nivel record, tranzacţionându-se la 80 de ruble pentru un dolar, dar de atunci s-a redresat şi, săptămâna trecută, se tranzacţiona la 50,024 ruble pentru un dolar. Preţurile de consum au urcat cu 16,4% în aprilie, după ce au accelerat la 16,9% în martie. 

Analiştii avertizează că dificultăţile cu care se confruntă economia rusă vor forţa câteva bănci să solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. 

AGERPRES