Toate ţările care au fost scoase de pe lista neagră au fost trecute pe aşa-numita „lista gri”, care cuprinde jurisdicţiile care s-au angajat să îşi îmbunătăţească practicile în materie de fiscalitate şi care fac obiectul unei supravegheri stricte. 

În schimb, au fost adăugate Saint Kitts şi Nevis, Insulele Virgine Americane şi Bahamas şi au fost menţinute şase jurisdicţii: Guam, Namibia, Palau, Samoa, Samoa Americană şi Trinidad-Tobago. 

„Sunt încântat să văd că mai multe jurisdicţii şi-au luat angajamentul de a-şi reforma politicile astfel încât să remedieze temerile noastre”, a afirmat ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE. 

Experţii europeni au avut nevoie de aproape un an pentru a evalua un număr de 92 de jurisdicţii din întreaga lume pentru ca în luna decembrie 2017 miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene să anunţe că au adoptat o listă neagră a paradisurilor fiscale, care cuprindea 17 jurisdicţii din afara UE (Samoa Americană, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad şi Tobago, Tunisia şi Emiratele Arabe Unite) care nu cooperează în probleme legate de fiscalitate. 

Publicarea acestei liste era aşteptată cu nerăbdare după recentele scandaluri care au scos la iveală numeroase sisteme de evaziune fiscală, de la ‘LuxLeaks’ la finele lui 2014, ‘Panama Papers’ în luna aprilie 2016 şi ‘Paradise Papers’ în luna noiembrie 2017.

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene au adoptat în decembrie o listă neagră a paradisurilor fiscale, care cuprinde 17 jurisdicţii din afara UE care nu cooperează în probleme legate de fiscalitate, după cum a anunţat atunci reprezentantul Franţei, Bruno Le Maire.

Lista cuprindea, la acel moment: Samoa Americană, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad şi Tobago, Tunisia şi Emiratele Arabe Unite, au declarat oficiali ai UE. 

AGERPRES