‘Vreau să afirm cu toată tăria şi responsabilitatea (…) că cel mai mare pericol pentru Capitală vine de la câţiva reprezentanţi ai unor companii private care doresc cu toată puterea să facă afaceri în continuare în acest domeniu (…) Ni se dau semnale explicite, deja străvezii, să o lăsăm mai moale cu organizarea şi cu investiţiile la RADET şi cu transformarea RADET în societate pe principii europene, pentru că există firme străine interesate să cumpere cu totul RADET dacă se poate pe doi lei (…) Vreau să vă spun că inclusiv domnul avocat Piperea, de la casa de insolvenţă care a fost declarată administrator judiciar, mi-a spus că a primit şi dumnealui mesaje importante. Sunt presiuni să nu însănătoşim RADET-ul, să nu ne punem în aplicare planul de reorganizare pentru că vor să îl ia pe doi lei (…) RADET-ul nu este de vânzare (…) Dacă vreodată un alt primar va dori să privatizeze RADET-ul, cred că o va face conform legii, transparent şi invitând toţi actorii de pe piaţă la privatizare, nu doar un singur jucător, care acum face presiuni la adresa noastră’, a declarat Gabriela Firea, la Antena 3, c onform Agerpres. 

Potrivit acesteia, persoane care au lucrat în fostele servicii secrete din ţara noastră şi care acum lucrează pentru aceste firme private nu ar fi străine de aceste ‘interese’. 

‘În acest moment, şi către domnul Piperea şi către mine vin (…) informaţii că Veolia doreşte să preia RADET, pentru că a mai preluat câteva în ţară şi, dacă a văzut că se poate fără o competiţie serioasă (…) Sunt implicaţi, cel puţin una dintre persoane, oameni care au lucrat în fostele serviciile secrete şi care acum sunt bine merci în firme private, cu funcţii importante, români de-ai noştri care atât de mult ţin ei la ţara aceasta încât ar lua compania de termoficare şi ar da-o pe doi lei unui privat’, a mai spus primarul general al Capitalei.

Plecări voluntare la RADET

La începutul lunii mai, RADET a anunțat că, în cadrul procesului de reorganizare a instituţiei, angajaţii se pot înscrie într-un program de plecări voluntare, iar la încetarea contractului de muncă prin acordul părţilor pot primi între patru şi 19 salarii medii lunare, în funcţie de vechime.

 

„Acordul are în vedere actualele condiţii impuse de procedura insolvenţei şi premisele economice pentru anul 2017, care impun adoptarea de măsuri prompte pentru eficientizarea activităţii regiei, îmbunătăţirea eficienţei operaţionale, precum şi pentru asigurarea stabilităţii economice şi a echilibrului financiar”, a declarat, la acea dată, Florian Mateiţă, reprezentant ROMINSOLV SPRL, administratorul judicoar al RADET.

Conform pachetului financiar, angajaţii care vor opta pentru posibilitatea plecării voluntare pot primi între patru şi 19 câştiguri medii lunare, în funcţie de vechimea în muncă pe care fiecare angajat o are. Beneficiază de această ofertă numai salariaţii care au încheiate contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată cu RADET Bucureşti şi care au cel puţin 3 (trei) ani consecutivi vechime în cadrul instituţiei înainte de data eventualei încetări a contractului individual de muncă.

RADET Bucureşti se află în insolvenţă din octombrie 2016, ceea ce implică un plan de reorganizare a instituţiei. RADET Bucureşti, care furnizează energie termică pentru aproximativ 565.000 de apartamente, reprezentate de peste 8.500 de blocuri şi imobile în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum şi pentru aproximativ 5.400 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici, avea, în decembrie 2016, 3.470 de angajaţi.

Citiți și: Firea doreşte ca societatea de producere şi furnizare a energiei termice şi electrice să fie înfiinţată înaintea reorganizării RADET