''Discutăm de două companii mari producătoare de transportoare, mă refer la Rheinmetall, companie germană, şi la General Dynamics, americană, discuţiile cu cele două companii  au fost foarte clare: 'producem un produs românesc'. E adevărat, plecând de la transfer de tehnologie german sau american în România. Şi o companie şi cealaltă retehnologizează uzinele unde se dezvoltă acest produs. Desigur, primul client al celor două uzine va fi Armata Română, aşa cum Armata Română are mereu prioritate la furnizarea de echipamente sau de muniţie. Asta facem, chiar dacă avem contracte de export, întotdeauna furnizăm Armatei Române'', a spus ministrul Fifor. 

Acesta a adăugat că uzinele unde se va realiza producerea transportorului sunt Automecanica Moreni din judeţul Dâmboviţa şi Uzina Mecanică Bucureşti. 
Uzina Automecanică Moreni din judeţul Dâmboviţa şi furnizorul german de tehnologie militară Rheinmetall au semnat, în luna iunie, actul constitutiv al societăţii mixte Romanian Military Vehicle Systems, noua societate urmând să fabrice transportorul blindat de trupe 8×8. 

''După dotările care se vor face pentru Armata Română şi deja există discuţii foarte serioase, trebuie să înţelegem că în momentul când s-au semnat aceste parteneriate s-a plecat de la necesarul de echipamente al armatei, se ştie exact cât se va livra şi în ce termen. După satisfacerea nevoilor Armatei Române, desigur putem ieşi şi la export cu aceste produse, produse competitive, care vor fi şi româneşti, la standarde NATO'', a spus Fifor. 

Ministrul Economiei a efectuat joi o vizită de lucru la mai multe obiective de interes naţional din Prahova, aflate sub autoritatea Ministerului Economiei. 

''Am vizitat două uzine importante din portofoliul nostru, mă refer la Uzina Mecanică Plopeni şi la Electromecanica Ploieşti, două uzine care au un rol foarte important, anume Electromecanica Ploieşti are în derulare un contract, zic eu important, cu Ministerul Agriculturii cu posibilităţi de dezvoltare, e vorba de sistemul naţional antigrindină şi de dotările pe care le face Electromecanica în acest sens, mă refer la sistemul de rachete, dar şi la rachetele pe care le furnizăm Ministerului Agriculturii. Pe de altă parte, suntem într-un dialog destul de extins, e vorba de producători de rachete care ar dori să investească în retehnologizarea fabricii Electromecanica şi în dezvoltarea unui proiect de rachete'', a precizat Mihai Fifor. 

Ministrul Economiei a mai spus că fondurile alocate industriei de apărare româneşti au ca scop dezvoltarea acestui domeniu. 

''Vreau să vă informez că în toată această perioadă Ministerul Economiei a considerat că în niciun caz cei care vin în momentul de faţă ca potenţiali investitori în România nu trebuie să creadă vreun moment că au venit la cumpărături sau că noi am ieşit la cumpărături în piaţa internaţională. Banii aceştia sunt destinaţi industriei de apărare româneşti, e adevărat că se vor face şi achiziţii din străinătate, dar pe noi ne interesează ca banii aceştia să meargă şi să producă plus valoare în industria de apărare românească'', a afirmat Fifor. 

Acesta a mai spus că joi a vizitat şi Salina Slănic şi că oficialii guvernamentali şi autorităţile locale şi judeţene caută o modalitate de transfer a salinei în administrare locală, astfel încât să poată fi făcute investiţii ample, inclusiv cu bani europeni. Salina Slănic este în prezent în administrarea SALROM (Societatea Naţională a Sării), societate cu capital majoritar de stat. 

AGERPRES