Potrivit acestor surse, Ferrari ar putea urma exemplul dat de firma mamă Fiat Chrysler, care este înregistrată în Olanda, este listată la New York Stock Exchange şi are sediul fiscal în Londra din motive ce ţin de taxe. Sursele au precizat că o eventuală mutare a sediului fiscal nu va afecta operaţiunile de producţie şi inginerie de la Maranello, 190 kilometri sud de Milano. O decizie finală ar urma să fie luată în lunile următoare.

O eventuală mutare a sediului fiscal al Ferrari ar fi o lovitură simbolică pentru Italia, care se chinuie să pună capăt unui ciclu de recesiuni. Premierul italian Matteo Renzi încearcă să adopte o serie de reforme în domeniul fiscal şi al pieţei muncii în ideea de a face economia italiană mai competitivă. Aceste reforme au venit prea târziu pentru Fiat Chrysler şi CNH Industrial NV, un producător de camioane şi tractoare care s-a separat de Fiat în 2011. Ambele companii şi-au mutat deja sediul fiscal din Italia în Marea Britanie.

'O plecare din Italia a unui simbol cum este Ferrari arată că această ţară nu este adecvată pentru companii, iar sistemul său fiscal nu este competitiv', a declarat Ugo Arrigo, profesor de finanţe publice la universitatea Bicocca din Milano.

Fiat Chrysler şi CNH vor beneficia anul următor de scăderea taxelor pentru companii în Marea Britanie de la 21 la 20%. Comparativ, în Italia taxele pe companii sunt la 31,4%. Potrivit clasamentului Doing business realizat de Banca Mondială, Italia se clasează pe locul 56 după Turcia şi Ungaria în timp ce Marea Britanie ocupă locul opt.

AGERPRES