La nivelul Uniunii Europene, puţin peste trei sferturi (76%) din totalul celor cu vârstă de cel puţin 15 ani erau nefumători în 2014, în timp ce 19,2% fumau zilnic iar 4,7% ocazional. România se situează aproape de media europeană, în condiţiile în care 74,3% din persoanele cu vârstă de cel puţin 15 ani erau nefumătoare în 2014, în timp ce 19,8% fumau zilnic iar 5,8% ocazional. 

Pe primele poziţii în topul fumătorilor din UE se află Bulgaria, unde o persoană din trei (34,7%) era fumătoare în 2014, urmată de Grecia (32,6%), Austria (30%), Slovacia (29,6%) şi Letonia (29,5%). La polul opus, cea mai mică pondere a fumătorilor în rândul persoanelor cu vârsta de cel puţin 15 ani se înregistra în Suedia (16,7%), Marea Britanie (17,2%), Finlanda (19,3%) şi Portugalia (20%). 

Ponderea fumătorilor diferă în funcţie de sex, un procent mai mare fiind înregistrat în rândul bărbaţilor (28,7%) decât în rândul femeilor (19,5%) în UE în 2014. Situaţia este similară şi în România, unde 39,8% dintre bărbaţi erau fumători în 2014 faţă de 12,5% dintre femei. Din acest punct de vedere, România se situează pe locul secund în UE când vine vorba de cele mai mari decalaje în rândul sexelor, 27,3 puncte procentuale, fiind devansată doar de Lituania unde 40,3% dintre bărbaţi sunt fumători faţă de 12,3% femei, ceea ce înseamnă un decalaj de 28 puncte procentuale. 

De asemenea, în UE o persoană din cinci (21,6%) este victima fumatului pasiv, cele mai mari ponderi de fumători pasivi fiind înregistrate în Grecia, unde 64,2% din persoanele cu vârsta de cel puţin 15 ani sunt expuse zilnic la fumatul în spaţii închise, Croaţia 
(44,7%), Bulgaria (40,5%) şi Romania (37,6%). 

În septembrie, senatorii de la Comisia de sănătate au respins modificările propuse pentru legea antifumat de deputatul Daniel Fenechiu.

Senatorii au respins astfel cele trei amendamente legii: redenumirea spațiului public închis, posibilitatea amenajării unor spații special destinate fumătorilor și dreptul fumătorilor de a se reuni în asociații și de închiria spații pentru a fuma.

Modificările aduse legii antifumat au fost respinse de Comisia de Sănătate din Senat, însă la Camera Deputaților mai există un proiect de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun, care conține mai multe amendamentele la Legea antifumat.  Acest al doilea proiect a trecut de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional. 

Conform acestor amendamente, spațiul închis va fi definit ca orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, cu excepția spațiilor cu destinație locativă. Spațiul închis de la locul de muncă este orice spațiu care are acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, aflat într-un loc de muncă.

AGERPRES