"Federaţia Sindicală Hipocrat atrage atenţia că Legea – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în forma actuală, produce grave dezechilibre în sistemul sanitar, o adâncire a inechităţilor salariale şi o încălcare a legilor în vigoare, mergând până la anularea sau modificarea unor drepturi deja câştigate. Federaţia Sindicală Hipocrat anunţă că, în cazul în care amendamentele aduse nu vor fi dezbătute şi acceptate, mişcările de protest sunt inevitabile, fapt care poate merge până la blocaje în desfăşurarea activităţii din unităţile sanitare din toată ţara", se arată în comunicat. 

Sindicatul Hipocrat punctează că respingerea amendamentelor de către Comisia de Muncă arată că nu există o dorinţă de implicare a reprezentanţilor personalului medical. 

"Comisia de Muncă, prin respingerea amendamentelor aduse, cu o excepţie – multe dintre ele acceptate anterior în Comisia Juridică şi cea de Sănătate – nu face decât să ne arate că nu există nicio dorinţă de implicare ori consultare a reprezentanţilor personalului medical. Nu comunică, nu ascultă, nu înţeleg sau nu vor să înţeleagă", conform comunicatului. 

Preşedintele Federaţiei Hipocrat Ion Cotojman, atrage atenţia că există mai multe probleme sesizate, precum situaţia gărzilor sau responsabilitatea plăţii veniturilor. 

"Avem o serie de probleme grave sesizate cum ar fi situaţia gărzilor, ca durată şi ca plată, responsabilitatea plăţii veniturilor – ce revine exclusiv angajatorului, discriminarea categoriilor de personal din sistemul sanitar", precizează Ion Cotojman. 

Reprezentanţii sindicatului mai susţin că în forma actuală suma pentru plata veniturilor nu poate depăşi 30% din bugetul angajatorului. 

"În forma actuală, suma alocată pentru plata veniturilor personalului din unităţile sanitare nu poate depăşi 30% din bugetul angajatorului, în acest caz, spitalul. Lui îi revine întreaga responsabilitate, nu ordonatorului principal de credite, prefectura ori primăria în custodia căreia se află unitatea sanitară, fără ca legea să prevadă vreo creştere a tarifului decontat pentru serviciile prestate, astfel încât să se acopere creşterea veniturilor", se mai spune în comunicat. 

Potrivit sursei citate, legea propusă permite angajatorului să stabilească valoarea sporurilor după buget.

"În acest context, tot legea propusă permite angajatorului să stabilească valoarea sporurilor după buget. De exemplu, dacă acum avem un spor de 45 până la 85% pentru grupele de risc, noua lege elimină pragul minim de 45%. Mai mult, dacă în acest moment medicul primeşte un spor de gardă de 75% în cursul săptămânii şi de 100% sâmbăta, duminica şi în sărbătorile legale, prin noua lege se consideră că medicul poate primi oricât până la 75%, respectiv 100%", conform sursei citate. 

Pe de altă parte, Hipocrat mai spune că singurul amendament ce a fost avizat a fost cel privind gărzile medicilor. 

"Singurul amendament acceptat vizează gărzile medicilor. Legea intenţiona, în forma de proiect, să îi oblige pe doctori la efectuarea de gărzi, ceea însemna practic o revenire la situaţia de acum şase luni şi o încălcare a Legii 250/2016. Amendamentul propus şi acceptat menţine situaţia actuală, cu gardă obligatorie doar diferenţa între 35 de ore pe săptămână şi 48 de ore, în limita maximă din Codul Muncii, la care se adaugă orele din contractul pe timp parţial", se mai arată în documentul citat. 

Mai mult, preşedintele Hipocrat atrage atenţia că toate creşterile şi modificările ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018 se vor aplica numai pentru asistenţi şi medici, excluzând celelalte categorii de personal. 

"Ce este şi mai de neînţeles este discriminarea rezultată prin aplicarea legii în forma actuală. Toate creşterile şi modificările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, dar numai pentru medici şi asistenţi medicali, ca şi cum celelalte categorii de personal nu ar merita aceleaşi drepturi, în acelaşi timp. Am propus aplicarea legii pentru întreg personalul, dar amendamentul a fost respins", completează Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat. 

AGERPRES