Tot mai multe fabrici energointensive din România apelează la ajutorul de stat instituit prin HG nr. 495/2014, cu modifică- rile și completările ulterioare, prin care sunt scutite de la plata certificatelor verzi.

Dacă în anul 2015 de acest sprijin au beneficiat un număr de 37 de companii, în anul următor numărul beneficiarilor a urcat la 46, iar anul trecut la circa 60, conform datelor obținute de Capital. În anul 2016, cantitatea de energie exceptată de la plata certificatelor verzi a fost de 6,8 TWh, iar anul trecut a urcat la 7,1 TWh, la un consum total de 54 TWh, conform datelor Autoritățiile Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), transmise Capital.

Prețul mediu ponderat al energiei de pe bursa locală a fost, anul trecut, de 229 lei/MWh (50 de euro – statistici OPCOM). Astfel, valoarea energiei încadrabilă la ajutor de stat este de 355 de milioane de euro. Cunoscând procentele de exceptare, care sunt între 40% și 85%, în funcție de cât de electrointensivă este fabrica, putem calcula un interval estimat pentru cuantumul ajutorului de stat. La 40% exceptare pentru toți consumatorii eligibili, dimensiunea ajutorului ar fi de aproape 150 de milioane de euro. La procentul maxim de 85%, ajutorul depășește 300 de milioane de euro.

Scutirea de la plata energiei îmbracă forma unei exceptări de la achitarea ecotaxei „certificate verzi“ în factura la curent. Cantitatea de energie încadrabilă la ajutorul de stat o dă ANRE, iar Ministerul Economiei face calculele cu cât îi revine fiecărui actor economic.

„Cadou“ ținut secret

Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei. Prevederile legii se aplică întreprinderilor din sectoarele expuse riscului de a-şi pierde competitivitatea, din cauza finanţării sprijinului acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electrointensivităţii beneficiarului şi expunerii la comerţul internaţional. Schema de suport se aplică timp de zece ani, începând din 2015, iar costul ei total a fost estimat la 750 de milioane de euro. Având în vedere că, în primii trei ani de funcționare a legii, deja s-au depășit 500 de milioane de euro impact, cel mai probabil, ținta de 750 de milioane de euro este cu mult subestimată.

 

Mai mult, reprezentanții Ministerului Economiei susțin că nu pot face publice sumele exacte ale acestei scheme de sprijin pentru fiecare beneficiar. Astfel, Ministerul Economiei ne-a pus la dispoziție doar intervalul ajutorului de stat.

Potrivit datelor furnizate de Direcția Afaceri Europene din Ministerul Economiei, cel mai mare beneficiar al acestei scheme de ajutor de stat este combinatul de aluminiu Alro Slatina (peste 30 de milioane de euro), Arcelor Mittal Galați, care a făcut o „economie“ cuprinsă între 5 și 15 milioane de euro, Rompetrol Rafinare – între 5 și 10 milioane de euro. Urmează un grup de patru companii, Holcim, Azomureș, CHR Ciment, Heideberg Ciment, Arcelor Mittal Hunedoara, Kronospan Sebeș(exploatarea lemnului), Silcotub Zalău, Chicomplex Borzești, cu un cuantum al ajutorului cuprins între 2 și 5 milioane de euro.

Povara energiei verzi, pe umerii populației

În 2016, cantitatea exceptată a fost de 6,8 TWh, dar la un preț mediu al energiei de 170 de lei/MWh(38 de euro) exceptarea a avut un prag maxim de doar 200 de milioane de euro. Aceste sume de care sunt scutite fabricile constituie un ajutor de stat, dar, de fapt, sunt o redistribuire către ceilalți consumatori de energie care trebuie să plătească integral ce consumă, inclusiv CV-uri.

Practic, 9 milioane de consumatori casnici, firme și instituții au preluat în factura lor „povara“ acestor sute de milioane de euro. Un calcul grosier arată că redistribuirea medie a fost între 15 și 30 de euro, pe tot anul, sumă cu care au fost încărcate facturile celor ce nu beneficiază de această scutire. Adică toată lumea, mai puțin 60 de firme care au fost încadrate în schema de ajutor de stat, pe baza consumurilor specifice de energie în costurile totale ale operatorilor.

Acest articol a fost publicat în numărul 15 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 16-22 aprilie 2018