Delian Dobrev a subliniat că decizia ExxonMobil de a nu depune o ofertă financiară ţine de politica companiei şi nu de termenii procedurii de licitaţie. ‘Cred că motivul este că ExxonMobil derulează prospecţiuni la blocurile din apele teritoriale ale României şi au decis să-şi concentreze investiţiile în zonele unde au deja permise de explorare’, a spus oficialul bulgar.

Ministrul bulgar al economiei şi-a exprimat speranţa că până la finele acestei luni comisia de evaluare a ofertelor îşi va termina treaba. În cazul în care procedura de concesionare se va finaliza rapid, iar contractul va fi semnat în lunile august sau septembrie, analiza datelor geologice ar putea demara până la finele anului, urmând ca anul următor să se deruleze analiza seismică astfel ca lucrările de foraj să înceapă la finele lui 2013.

În luna februarie a acestui an, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiară a ExxonMobil Corporation, şi OMV Petrom SA au confirmat o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre. Potrivit estimărilor preliminare, este vorba de o acumulare care ar putea conţine 42 până la 84 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Blocul ‘Khan Asparuh’ din apele teritoriale ale Bulgariei este la o distanţă de 15 kilometri de depozitul de gaze naturale descoperit de ExxonMobil în apele teritoriale ale României.
SURSA: Agerpres