Și cunoscutul avocat Cristian Ene, specializat pe cauze penale, e de părere că ”vor fi afectate în special acele dosare cu denunțuri făcute în perioada celor 5 zile de funcționare a OUG 13, dar posibil și alte dosare mai vechi”.

Pasajele din OUG 13 care au intrat în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, pe 1 februarie – pasajele referitoare la reîncadrarea abuzului în serviciu și a conflictului de interese urmau să intre în vigoare pe 11 februarie – afectează în principal așa numita ”instituție a denunțătorului”, după cum au explicat pentru RFI magistrați, printre care și procurorul general al României, Augustin Lazar.

Chiar dacă, între timp, OUG 13 a fost abrogată de Guvern prin OUG 14, totuși, efectele OUG 13 se vor resimți în cazul unor dosare penale recente, dar, posibil, și în cazul unor dosare mai vechi. Asta, pentru că vorbim de o ordonanță a Guvernului, publicată în Monitorul Oficial, și care și-a făcut parțial efectele, chiar dacă pentru numai 5 zile. În aceste condiții, inculpații din dosare mai vechi, dar încă în curs de soluționare, ar putea apela la așa-numitul principiu al legii mai favorabile, respectiv la prevederile OUG 13 care au fost în vigoare în perioada 1-5 februarie.

Cum afectează OUG 13 ”instituția denunțătorului”?

Conform prevederilor OUG 13 aflate în vigoare în perioada 1-5 februarie, persoana care face un denunț despre o altă persoană cercetată într-un dosar penal nu mai poate avea beneficii legale (Exemplu: scăderea propriei pedepse, dacă denunțul său contribuie la prinderea altor infractori), dacă denunțul este făcut la mai mult de 6 luni de la comiterea faptei. Așadar, denunțul poate fi făcut și după expirarea acestui termen de 6 luni, însă denunțătorul nu mai poate beneficia de clemența magistraților, în ciuda faptului că demască alți infractori. În aceste condiții, ”denunțătorul nu mai are practic niciun interes personal să facă un denunț, dacă au trecut mai mult de 6 luni de la săvârșirea faptei denunțate”, afirmă, la RFI, avocatul Cristian Ene, specializat pe cauze penale.

La rândul lor, magistrați au explicat, pentru RFI, că, foarte multe denunțuri au loc după acest termen de 6 luni, respectiv după o perioada mai îndelungată, în care au loc investigații ale procurorilor sau în care respectivii denunțători ajung în poziția de a depune denunțul. Cu alte cuvinte, prevederile OUG 13 în vigoare timp de 5 zile, în perioada 1-5 februarie, afectează grav această ”instituție a denunțătorului”.

 

mai multe, pe RFI.RO