“Nu putem vorbi despre o strategie energetică a României fără a ne gândi la valorificarea zăcămintelor neconvenţionale. Explorarea şi exploatarea gazelor neconvenţionale în România trebuie să pornească negreşit. Explorarea poate să dureze câţiva ani, de la 5 până la 6 ani. Trebuie să ştim, în primul rând, să facem o explorare corectă şi ar trebui să fim bucuroşi că există parteneri care doresc să investească. Statul român are puţine şanse să investească masiv nu numai în acest domeniu, ci şi în alte domenii din industria românească”, a apreciat Antonescu.

Şi consilierul prezidenţial Iulian Fota a spus, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că “Folosirea gazului neconvenţional este mult mai puţin poluantă decât ce se utilizează la ora actuală, cum ar fi cea a cărbunelui. În general, este bine să ne uităm la aspecte de protecţie a mediului când vorbim despre gazul neconvenţional, dar trebuie să ne uităm şi la competitivitate. Gazul necovenţional, cel puţin în Statele Unite, este ieftin şi a repornit industria, după cum se doreşte şi la noi. Va fi dificil să reindustrializăm România dacă nu oferim posibilitatea achiziţiei de gaz ieftin”.

Şeful OMV, Gerhard Roiss, a spus într-un interviu acordat Financial Times, că ‘Avem nevoie de o poziţie europeană mai puternică şi nu de o abordate de la stat la altul. Nu acesta este drumul de urmat. Temerile publice sunt atât de mari încât fără un fel de umbrelă europeană va fi foarte greu pentru guverne să facă ceva în acest sector’.

“Eşecul exploatării de către Europa a gazelor de şist, care sunt confirmate în cel puţin 15 ţări, va pune companiile europene într-un dezavantaj concurenţial faţă de rivalele din Asia şi SUA iar Europa se va confrunta cu pierderi de locuri de muncă şi investiţii, a avertizat Roiss. ‘Oamenii nu realizează că se pierd locuri de muncă din cauza lipsei investiţiilor. Dezindustrializarea ar putea să nu fie acum vizibilă, dar atunci când se va întâmpla, va fi prea târziu”, a adăugat el.

‘Trebuie să ne amintim că economia Europei concurează cu China şi Asia şi SUA. Trebuie să vedem imaginea de ansamblu, dincolo de discuţiile privind emisiile de CO2. Dar acest echilibru nu există deoarece politicile noastre în Europa sunt pe termen prea scurt şi sunt prea populiste’, a mai spus Gerhard Roiss.

La sfârşitul lunii februarie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că România ar putea începe explorarea gazelor de şist pentru a şti în ce stadiu se află, ca mai târziu să se treacă şi la exploatare cu ajutorul noilor tehnologii.

În 2012, România i-a concesionat grupului american Chevron suprafeţe însumând 870.000 de hectare.  Între timp şi alte companii, inclusiv Petrom, Romgaz, MOL, Sterling şi East-West, au devenit interesate de oportunităţile din România.

Sursa: Agerpres