În ultimii ani, Tarom a cheltuit milioane de euro pe compensaţiile încasate de însoţitorii de zbor şi personalul tehnic în timpul concediilor medicale. Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, în ziua anunţului demiterii fostului manager TAROM, Christian Heinzmann, preciza că peste 25% din personalul tehnic de la TAROM a înregistrat concedii medicale şi că această cifră nu a întâlnit-o în nicio companie de stat sau privată.

În prezent, există un dosar la DNA şi la Parchet în care unii sindicaliștii din cadrul Departamentului Tehnic sunt acuzați că au cerut mită aproximativ 20-30% din valoarea ajutorului medical primit de un angajat din departament. Din spusele sindicalistului înregistrat reiese că organizaţia pe care o reprezintă ar fi dezvoltat o adevărată reţea. În fruntea piramidei acestei reţele s-ar afla chiar conducerea sindicatului, negociatorul şpăgii, Mihai V., vorbind de un posibil dezacord cu privire la eventuala sumă mică de bani încasată a „ăluia de sus”. În cadrul TAROM, personalul tehnic aflat în concediu medical, primea o compensaţie în valoare de 100 dolari/zi conform contractului colectiv de muncă.

Un angajat TAROM a denunţat mita cerută de sindicalişti

George C., angajat al companiei TAROM, a avut curajul să înregistreze discuţia pe care a purtat-o cu reprezentantul Sindicatului Naţional Tehnic TAROM referitor la dosarul medical. „În 23 decembrie 2010 am avut un accident de muncă şi în urma concediului medical mi s-a cerut o taxă 10% pentru depunerea dosarului de asigurare. În anul 2012 am avut întindere de ligamente la piciorul stâng. Și în acest caz mi s-a cerut un procent de 10%. Menţionez că nu am fost de acord să le dau acele sume de bani. În 2013, am avut ruptură de tendoane la mâna stângă. Din acel moment au început problemele cu sindicatul. Domnul Mihai V. a început să mă ameninţe că dacă nu îi dau sumele restante, procent din sumele rezultate pe aceste medicale, nu îmi dă drumul la ultimul medical. În urma acestor presiuni am hotărât să înregistrez, în vara anului 2013, o discuţie cu Mihai V. la sediul TAROM, într-una din încăperile atelierului Echipament Salvare pentru a avea o dovadă în acest sens. Pentru că am refuzat să le dau 600 de dolari, ameninţările s-au concretizat în momentul perioadei de măriri salariale din 2013, atunci sindicatul mi-a tăiat din salariul negociat, pentru a se răzbuna”, ne-a declarat angajatul TAROM căruia i s-au cerut bani pentru dosarul medical. Potrivit acestuia, încă din vara anului 2013 a fost depusă o plângere la DNA împotriva sindialistului, între timp pensionat, dar nesoluţionată până în prezent. „Am depus înregistrarea la DNA şi am dat o declaraţie”, ne-a spus George C..

Înregistrarea dintre angajatul TAROM şi sindicalistul care cere 600 de dolari

Vă prezentăm integral dialogul dintre sindicalist şi angajatul TAROM:

 

M. V.: Nae, îi dau drumu' aşa, dar riscăm …
G. C.: Bine, riscăm, ce dacă e …
M. V.: Ce să rişti? Eşti întârziat o săptămână să zicem, sau ăştia în 30 de zile îţi dă răspuns, facem dosar sau mergem pe ăsta.
G. C: Da, Mihai, aşa facem. Băăă, ai făcut socoteala bine.
M. V.: Băi, îţi mai zic încă o dată, data trecută ai rămas dator cu 200 de euro, de dolari, pardon. Data trecută, când ai luat în iunie anul trecut, aprilie-mai, nu mai ştiu în  2012 ai luat 39 de zile cu piciorul.
G. C: Am avut picioru' ghips.
M. V.: Ştii că a zis şi nevasta -ta că ai dat numai 600. Ok, acuma ai luat 39 de zile cu 925.
G. C: Da
M. V.: De data trecută rămân 200 şi acum ai mai luat încă 400, adică 39 (n.red. – zile), care ţi i-a plătit pe toţi.
G. C: Ba da.
M. V.: N-ai zis tu că discutăm, ţi i-a băgat săptămâna trecută.
G. C: Da, da, i-a băgat când te-am sunat atunci.
M. V.: Ştiu, ştiu! Şiii cât fac, cât fac 390 cu 200, 590 de dolari, 600 sumă rotundă.
G. C: Aha!
M. V.: Şi mai ai de luat încă 31 de zile. Şi nu ţi-am pus aia, nu ţi-am pus aia.
G. C: Auzi bă, îţi dau 10 milioane.
M. V.: Aşa …
G. C: Şi mai discutăm, da? Uite aici, pe bune, vorbesc serios, ia.
M. V.: Bine Nae.
G. C: Vedem, vorbim, ….
M. V.: Când intră ăştia!
G. C: De unde? Nu m-a costat 50 milioane operaţia bă Mihai? Ce dracu!
M. V.: Ce treabă are una cu alta?
G. C: Are, ce dracu!
M. V.: Deci fii atent,
G. C: Are, eee, ce dracu, are, ee dracu, uită-te şi tu, mă  
M. V.: Băăă,  
(…)
M. V.: O să mai rămână vreo 20, fii atent Nae
G. C: Vedem
M. V.: Nu că vedem
G. C: Da mă, vorbim atunci.
M. V.: Băăă, ia-i şi pe ăştia înapoi
G. C: Băăă, ţine-i acolo
(…)
M. V.: Ai văzut că şi data trecută, (…), mă duc la ăsta ce să-i zic lu' ăsta? …

L-am contactat pe Mihai V. pentru a-l întreba dacă ştie de înregistrarea din vara anului 2013 când cere bani pentru o asigurare medicală. I-am precizat că această înregistrare este la DNA şi Parchet. „Nu, nu, nu ştiu despre ce este vorba. Da, ok, bine la revedere”, ne-a răspuns Mihai V.

Sindicatul Tehnic nu cunoaşte activitatea DNA

Am întrebat conducerea Sindicatul National Tehnic TAROM dacă ştie că faţă de foşti şi actuali membri ai sindicatului SNTT, este înregistrată la DNA o plângere penală privind abuzurile de luare de mită din rândul angajaţilor Direcţiei Tehnice – TAROM şi dacă există o filieră prin care salariaţii sunt recrutaţi pentru munca în străinătate contra unor sume de bani. “Nu cunosc activitatea DNA. Pentru eventuale lămuriri vă rugăm să cereţi şi dumneavoastră răspunsul la adresa Nr DG 1526/ 08 Martie 2016 formulată de sindicatele tehnice din cadrul TAROM către directorul general cu privire la concediile medicale şi plecările în străinatate la lucru, în urma afirmaţiilor dumnealui în presă. Noi nu am primit deocamdată răspunsul la această adresă”, ne-a răspuns liderul de sindicat Aurel Curdov.

Conducerea TAROM nu ştie de cuibul de viespi

Solicitat să ne spună dacă cunoaşte această practică folosită de SNTT în rândul angajaţilor din Direcţia Tehnică, şeful TAROM, Gabriel Stoe spune că, “nu a fost înregistrat, din partea vreunui angajat TAROM sau membru SNTT  niciun document/ sesizare care să ne aducă la cunostinţă practica despre care vorbiţi”. “Ca mod de lucru, conducerea companiei ia în considerare orice sesizare venită în scris din partea oricărui angajat, analizează şi decidem măsurile care se impun, cu mare atenţie la respectarea prevederilor interne şi ale legislaţiei în vigoare”, ne-a explicat managerul TAROM. Acesta a precizat că s-a dat curs unui număr de 3 rapoarte de investigaţie. “În acest moment, aceste rapoarte sunt în etapa de analiză, se verifică fundamentarea lor pe baza documentelor scrise depuse şi toate rapoartele se vor finaliza cu un răspuns”, a răspuns oficialul TAROM.