Proprietarul Gellaan Impex, care gestionează o fermă de ovine şi taurine în comuna Ograda din judeţul Ialomiţa, a cumpărat în luna noiembrie creanţa de la recuperatorul Rabon Credit Solutions România, cel care gestionează portofoliul de active neperformante al Volksbank.

Istoria Armonia Brăila este foarte zbuciumată. După investiţii de 45 mil. euro şi circa zece luni de funcţionare, mallul a fost închis după ce Carrefour a decis să părăsească proiectul. Armonia Brăila a fost dezvoltat de grupul RED, condus de britanicul Andrew Stear, pe baza unor împrumuturi de la Raiffeisen Bank, refinanţate ulterior cu un credit de circa 40 mil. euro de Volksbank. Investitorul nu a apucat să consume decât 30 mil. euro din credit, pentru că a deschis mallul înainte de finalizarea efectivă a construcţiei, iar Volksbank a apucat să îşi recupereze circa 2 mil. euro din chirii pe perioada de funcţionare. Falimentul a lăsat banca cu o datorie de 28 mil. euro, care, înainte ca Volksbank să fie preluată de Banca Transilvania, a fost vândută către recuperatorul de creanţe Rabon, al cărui administrator de portofoliu este APS România.

Vineri, 13 ianuarie, administratorul judiciar al mallului, compania CITR, organizează o nouă licitaţie pentru vânzarea proprietăţii la un preţ de 14,83 mil. euro. Mohammad Alabdi, care acum este cel mai mare creditor, intenţionează să intre în posesia mallului dacă în cadrul licitaţiei nu apar investitori care să ofere peste 15 mil. euro.

Ce va face cu el

„Ideal ar fi să păstrăm destinaţia imobilului, pentru că după ce îl achiziţionăm ar reprezenta cea mai mică investiţie. Mai avem varianta transformării lui în outlet sau în spaţiu de producţie. Proprietatea este aproape de unitatea de producţie a Yazaki, iar unul dintre furnizorii Dacia şi Ford din Taiwan, care produce pentru ei componente electrice şi de iluminat, face acum o evaluare să vadă ce ar presupune transformarea în spaţiu de producţie. Dacă mergem pe varianta din urmă, ei ar veni cu utilajele şi noi cu terenul şi clădirea. Ei pot cumpăra sau închiria pe minim 20 de ani“, a declarat pentru Capital Mircea Teodorov, directorul financiar al Gellaan Impex.

Folosirea spaţiului tot ca centru comercial depinde de atragerea unui retailer care să ocupe locul lăsat gol de Carrefour. Teodorov spune că sunt trei companii care ar putea veni aici: Auchan, cora sau Delhaize. Mallul are o suprafaţă comercială de circa 30.000 mp şi dispune de aproape 20 hectare de teren.

„Ca să faci un mall care să concureze cu celălalt mall funcţional din Brăila şi cu cele din Galaţi mai e nevoie de investiţii suplimentare de 5-7 mil. euro. Dacă semnăm cu un retailer mare, mallul se poate deschide în 3-4 luni“, spune Teodorov.

Bani din zootehnie

Mohammad Alabdi este inginer zootehnist şi a fondat firma Gellaan Impex în anii 2000. Firma sa a ajuns în 2015 la o cifră de afaceri de 8,45 mil. euro, bazată aproape exclusiv pe exportul de oi şi tauri de carne. La ferma de lângă Ţăndărei, Alabdi se ocupă de îngrăşarea animalelor şi pregătirea lor pentru export în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Investiţia în Armonia Brăila este privită de el ca o oportunitate şi a fost acoperită parţial cu credite.

Teodorov spune că Gellaan Impex este unul dintre primii zece exportatori ai României, cu o cotă de 5,5% din exportul de animale vii al ţării.  

„Exportăm de circa 10 mil. euro pe an. Vindem, în funcţie de comenzi, peste 100.000 de ovine pe an şi circa 2.500 de taurine pe an. În ţară nu rămâne decât ce nu corespunde la export“, explică directorul financiar al firmei.

Alabdi este al doilea antreprenor de origine siriană care cumpără malluri cu probleme în România. Anul trecut, sirianul Abdulwahed Nour Ideen a plătit 4,8 mil. euro pe centrele comerciale Galleria Piatra Neamţ şi Galleria Arad.