"Am evocat în întâlnirea cu premierul României şi cu reprezentanţii guvernului, dar şi cu preşedintele PNL, problema Schengen. Eu cred că excluderea României şi Bulgariei din sistemul Schengen este o discriminare inacceptabilă. Nu există niciun motiv obiectiv în acest sens. Din contră! Sistemul însuşi este unul pus la îndoială de cetăţenii europeni, care se simt tot mai puţin protejaţi în urma atentatelor care au avut loc la Paris şi nu numai", a explicat Malosse.

El s-a referit şi la lipsa unei politici cu adevărat comune în interiorul Uniunii, dar şi al spaţiului Schengen, cu privire la imigraţie. În opinia sa, din această cauză au loc drame umanitare inacceptabile, cu cetăţeni care fug din ţările aflate în război, iar Italia, Grecia, Malta şi Spania au fost lăsate singure să se lupte cu această problemă.

Potrivit lui Malosse, trebuie să se întărească sistemul Schengen, cooperarea între sistemele de Poliţie din satele membre, între serviciile de siguranţă, pentru că acolo este de fapt problema. În opinia sa, oamenii politici, membri ai guvernelor, preferă să satisfacă opinia publică din ţările lor, să arate cu degetul către România şi Bulgaria şi să îşi asigure continuitatea la putere.

Această atitudine este considerată scandaloasă de reprezentantul CESE, pentru că nu are nicio legătură cu adevăratele probleme cu care se confruntă spaţiul Schengen. "Avem de-a face cu o discriminare scandaloasă a României şi Bulgariei", a menţionat Henri Malosse.AGERPRES