Societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au înregistrat, în primul semestru al anului 2017, un total al primelor brute subscrise (PBS) de 5,04 miliarde de lei, în creștere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Pe segmentul asigurărilor generale (AG), asigurătorii au subscris prime brute în valoare de 3,97 miliarde lei, mai mult cu 2% comparativ cu perioada similară a anului precedent. În acelaşi timp, segmentul asigurărilor de viaţă (AV) a înregistrat un avans de 36% faţă de primele şase luni ale anului 2016, societăţile de asigurare înregistrând un nivel al PBS de 1,07 miliarde de lei.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA, în primul semestru al anului 2017, a atins valoarea de 2.041.889.248 lei, restul până la totalul clasei A10 (2.105.340.326 lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

În anul 2016 și în primul semestru al anului 2017, societățile cu cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA erau Euroins, City Insurance și Asirom, care dețineau împreună peste jumătate din piață.

În primul semestru al anului 2017, societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (IBP) (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 2.032.895.173 lei.

La nivelul întregii piețe de asigurări, rezultatul net al activității, din primul semestru al anului 2017, a fost unul pozitiv, ridicându-se la 260,3 milioane lei, în creştere cu 115% faţă de perioada similară a anului trecut.

Pe ansamblul pieței asigurărilor de locuințe (obligatorii și facultative), în prima jumătate a anului 2017, a fost consemnată o scădere a primelor brute subscrise de aproximativ 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Pe segmentul asigurărilor facultative, scăderea este de 13%, în timp ce pe segmentul asigurărilor obligatorii scăderea este de 2%.

 

La 30 iunie 2017, activau pe piața asigurărilor 11 sucursale dintre care 8 au practicat activitate de asigurări generale (AG) şi 3 au practicat activitate de asigurări de viață (AV). 

Societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris, în primul semestru al anului 2017, în baza dreptului de stabilire pe teritoriul României, prin intermediul unei sucursale, prime brute subscrise în valoare de 363,9 milioane lei, în creștere cu 9% comparativ cu cea din aceeași perioadă a anului precedent.

“Piața de asigurări din România pe fondul unei bune capitalizări este dominată încă de asigurările generale (în special de cele auto), dar totodată se remarcă o tendinţă susţinută de creştere a segmentului asigurărilor de viaţă. Acesta este un semnal că piața intră într-o etapă nouă de dezvoltare pe baze sustenabile, ceea ce reprezintă o schimbare de paradigmă de la asigurarea  protecției împotriva riscurilor către creșterea interesului consumatorilor pentru instrumente de protecție și acumulare”, a afirmat Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte ASF, responsabil cu supravegherea pieței asigurărilor.