Într-un interviu acordat portalului american după lansarea ultimului său volum „Euro: Cum o monedă comună amenință viitorul Europei” – care susține că moneda unică europeană va înceta în mod inevitabil să existe la un moment dat în viitor, dacă nu sunt luate măsuri drastice – Stiglitz spune că un eveniment politic „dezastruos”, similar cu decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană ar putea declanșa un astfel de colaps.

„Cred că cel mai probabil lucru este ceva de-a lungul liniilor unui eveniment politic cataclismic, aşa cum ar fi Brexit. Cu alte cuvinte, țările membre ale zonei euro sunt democrații și se vede o ostilitate în creștere față de euro, care se adaugă din păcate unei ostilităţi pe scară largă la adresa amplului proiect european și a valorilor liberale”, a declarat Stiglitz pentru Business Insider de la biroul său din New York.

Stiglitz a continuat: „Acesta va fi sfârșitul. Ce se va urma este că va exista un consens bine definit că Europa nu funcţionează. Diagnosticul va fi de a se răsfrânge totul pe monedă și să se păstreze restul sau că Europa nu funcționează și ar putea urma o respingere mai largă – la fel ca în Marea Britanie.”

„Deci, îngrijorarea este că exact acest tip de eveniment politic – ceva de genul Brexit – ar putea fi catalizatorul pentru schimbare.”

Întrebat dacă el crede că problemele în curs de desfășurare – atât politice, cât și economice – din Italia ar putea declanșa un astfel de eveniment, Stiglitz a fost de acord, spunând: „Este un mare risc. Mulți oameni încearcă să-l convingă acum pe Matteo Renzi, prim-ministrul Italiei,  să renunţe la angajamentul că va demisiona dacă referendumul său eșuează”.

Renzi a reiterat în mod frecvent că va demisiona din funcția de prim-ministru în cazul în care pierde referendumul, o mişcare care ar imita demisia premierul britanic David Cameron după referendumul din iunie privind ieşirea din UE.

În stadiul actual, argumentează Stiglitz, referendumul este „nu doar o consultare cu privire la schimbările constituționale, ci de asemenea şi în ceea ce-l priveşte pe Renzi”. Cu toate că premierul italian este convins că el și guvernul său vor reuşi în intenţia lor de reformare a Senatului italian, declarând într-un interviu recent: „Voi câștiga!” – Stiglitz consideră că cea mai bună opțiune pentru stabilitatea viitoare a Europei ar fi ca referendumul din Italia să fie abandonat.

Există un argument care să-l determine să facă pasul înapoi în ce priveşte desfășurarea referendumului și anume că Brexit-ul a dus la o întreagă schimbare în dezbaterea privind viitoarea democrație în Europa, și că aceşti termeni trebuie reexaminaţi.”

Sentimentul meu este că pentru orice persoană preocupată de evitarea un rezultat dezastruos, trebuie să existe un pas înapoi. În caz contrar, ne îndreptăm spre un alt eveniment cataclismic.”

În perioada premergătoare votului din Marea Britanie privind părăsirea Uniunii Europene, problemele Italiei au trecut aproape neobservate. Cu toate acestea, în ultimele luni, centrul atenției s-a întors spre statul european din sud, a treia cea mai mare economie din zona euro. Italia nu numai că se confruntă cu turbulențe politice, ci şi cu probleme economice enorme.

Italia are o productivitate scăzută, o istorie a ratării țintelor de creștere, și în general a înregistrat contraperformanțe faţă de restul Europei în ultimii ani.La începutul lunii August, datele economice ale ţării au arătat că PIB-ul nu a crescut în al doilea trimestru al anului 2016, un rezultat substanțial mai rău decât aşteptările de creştere modeste, de 0,2%, ale economiștilor.

În acest grafic se poate vedea cât de drastice sunt lucurile atunci când vine vorba de economia italiană în comparaţie cu alte economii importante:

Nu numai că Italia se află în mijlocul unei drame politice și economice majore, ci se confruntă cu o criză uriașă a sistemului său financiar.

O temă care ar putea dicta direcția pe termen scurt pentru piețe și pe care, fără îndoială, Brexit a reaprins-o și a adus-o în prim plan se referă la starea suferindă și fragilă a sectorului bancar italian”, spune Jim Reid de la Deutsche Bank într-o notă din Iulie.

Sectorul financiar al Italiei este afectat atât de mult de o abundență enormă de credite neperformante, încât guvernul a fost forţat, în luna aprilie, să determine directorii bancari, asiguratorii şi investitorii să plaseze 5 miliarde de euro într-un fond de salvare pentru cele mai slabe bănci ale sale. Fondul Atalante este conceput pentru a cumpăra așa-numitele credite neperformante de la creditori și să investească în acțiunile acestora, în speranța că băncile revigorate astfel vor împrumuta mai mult pentru companii și vor stimula creșterea economică.

Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume, este cel mai grav afectată, deținând credite neperformante echivalentă cu aproape de 50 de ori capitalizarea sa de piață.Banca a reușit să implementeze un pachet de salvare care implică măsuri similare luate de JP Morgan, Deutsche Bank, HSBC, la sfârșitul lunii iulie.

Cu toate acestea, la puţin timp după ce creditorul a terminat aproape mort, pe ultimul loc, testele de stres la nivel continental ale Asociației Bancare Europene, în ultima săptămână a ieşit la iveală că CEO-ul companiei, Fabrizio Viola, este investigat pentru presupusa manipulare a pieței.

Problemele sistemului bancar din Italia, spune Stiglitz, sunt endemice, de o rigiditate inutile în cadrul normelor zonei euro.

„O regulă care funcționează de cele mai multe ori, care spune că ar trebui să-i laşi pe deținătorii de obligațiuni să suporte costul arata ca aceasta situaţie nu poate fi o regulă potrivit pentru Italia.”

„Acesta este un caz în care cred că rigiditatea europeană poate avea costuri foarte ridicate, atât pentru democrație, cât şi pentru Italia şi în cele din urmă, în cazul în care există un referendum, pentru viitorul zonei euro.”

Indiferent de „cataclismul” care duce la eventuala prăbușire a monedei euro și a proiectului european, se pare că exact în acest moment Italia este cel mai probabil vinovatul de serviciu.

Puteţi citi AICI prima parte a interviului pe care Joseph Stiglitz l-a acordat portalului Business Insider, în care vorbeşte despre „moartea” consensului economic neoliberal.