Rata de schimb a atins nivelul de 1.175 dolari, cel mai scăzut din decembrie 2005, o etapă pe lugul drum al celui mai grav declin din istoria monedei unice europene. Euro a început ziua de joi la un curs de schimb de 1.1789 dolari față de dolar, apoi a scăzut înainte de a recupera puțin şi a se poziţiona la valoarea de la începutul anilor 2000.

Date recente din zona euro par să fi indicat pericolul, cu o inflație și creștere a șomajului la cote alarmante. Italia rămâne în recesiune în timp ce Franța văde declinul. Numai Spania și Germania între marile economii au părut că mai au putere, deși Berlinul nu a reușit creșterea PIB-ului, iar Spania încă suferă de pe urma ratei crescute a şomajului, ajuns la o cotă de 25%.

Ca răspuns la aceste date, Banca Centrală Europeană a sugerat că va începe un program de relaxare a creditului înainte de primăvară. Președintele Mario Draghi a spus că BCE va face tot ce este nevoie pentru a menține inflația aproape de un obiectiv de 2%. În decembrie inflația a scăzut la -0.2%.

Cu toate acestea, perspectivele celor 19 ţări membre ale zonei euro rămân la fel ca și acum un an, ceea ce a determinat analiștii să atribuie căderea monedei euro unui transfer de fonduri din Europa către Statele Unite, în condiţiile în care investitorii au fost atrași de economia americană, aflată în plină expansiune.

Dolarului se află la cea mai înaltă cotă din ultimii nouă ani. Față de yenul japoney, dolarul a urcat la 119.77 yeni.

Petrolul a revenit pe traiectoria sa descendentă, scăzând sub 51 dolari pe baril. Țițeiul Brent a scăzut joi cu 40 de cenți, ajungând la 50.75 dolari pe baril.