Potrivit premierului, toată lumea are dreptul la asistenţă medicală în spitalele publice.

"Am discutat, ştiu de discuţie, vom lua o decizie politică. Însă, într-adevăr, erau lucruri anormale care ţineau de modul în care finanţăm şi sistemul public şi sistemul privat. Cred că explicaţiile cele mai bune din punct de vedere tehnic le are dl secretar de stat Arafat. Este o soluţie. În acelaşi timp, ştiţi foarte bine, asigurările private merg şi către sistemul privat, deci trebuie să găsim o soluţie discutând şi cu FMI pe ceea ce înseamnă reforma sănătăţii, cum folosim banii care nu sunt foarte mulţi din sănătate", a detaliat premierul, înaintea reuniunii USL de la Palatul Parlamentului.

El a subliniat că dreptul la asistenţa de sănătate, aşa cum este şi dreptul la educaţie în sistemul public, este universal.
Eugen Nicolăescu: la spitalele private pot ajunge bani din asigurări de sănătate private
Ministrul Sănătăţii susţine că cei care doresc să beneficieze de servicii medicale private fie le vor plăti, fie îşi vor face o asigurare privată de sănătate, odată cu intrarea în vigoare a Contractului Cadru pe 2013, de la 1 martie, care stopează decontările CNAS către spitalele private.
În context, ministrul a arătat că la spitalele private pot ajunge bani din asigurări de sănătate private. Acesta a adăugat că asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii, pentru că reprezintă sisteme de solidaritate şi că cetăţenii româniei sunt în proporţie de 90% săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate.
”Cine doreşte să-şi exprime opţiuni poate să facă asigurări private, legea de astăzi permite oricui să facă asigurări private, dacă doreşte, dacă are bani. Asta este discuţia. În rest, dacă intraţi în alte discuţii, faceţi rău intenţionat şi nu faceţi bine oamenilor. (…) Asigurarea este obligatorie, deci e un fel de impozit, de ce să ne apucăm să răstălmăcim cuvintele şi expresiile. Dacă se spunea că asigurarea este facultativă, atunci erau bani privaţi şi făceaţi ce doreaţi dumneavoastră cu ei”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Intenţiei ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a stopa decontările serviciilor medicale private a creat multă vâlvă printre operatorii privaţi, dar şi cetăţeni.
Ministrul susţine însă că rumoarea a fost creaă de cei care îşi pierd privilegiile şi încearcă  să facă anumite campanii mediatice împotriva eliminării finanţării spitalelor private din fondurile de la CNAS.
”De ce vă agitaţi şi de ce încercaţi să găsiţi alte lucruri în realităţile pe care le avem, nu pot să înţeleg. Probabil sunt foarte mulţi în spate şi eu ştiu cine sunt aceia, care încearcă să facă nişte campanii, că-şi pierd privilegii. Cine vrea să facă afacere privată să o facă pe banii lui, nu pe banii statului. Când vrei să faci o afacere privată, îţi faci un business plan, ţi-l gândeşti. Câştigi, eşti bun afacerist, pierzi, eşti prost afacerist”, le-a spus ministrul jurnaliştilor, potrivit Agerpres.