Scrisoarea a fost înmânată la sediul Consiliului European din Bruxelles, la ora locală 13:30 (11:30 GMT). Conţinutul scrisorii va fi prezentat de Donald Tusk într-o conferinţă de presă prevăzută pentru ora locală 13:45 (11:45 GMT), potrivit informaţiilor postate pe site-ul Consiliului, transmite Agerpres.

Zborurile între Marea Britanie și UE, suspendate

Zborurile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană riscă să fie suspendate în 2019, dacă Marea Britanie nu va accepta un nou acord aerian în cadrul procedurilor de divorţ cu Uniunea Europeană, a avertizat miercuri compania aeriană low-cost Ryanair.

Companiile aeriene din UE au dreptul să zboare spre şi dinspre orice ţară membră a blocului comunitar graţie sistemului 'cer deschis '. Din cauza Brexitului, Londra va trebui să negocieze un acord bilateral cu UE pentru a permite continuare zborurilor comerciale, a avertizat Ryanair, conform Agerpres.

"Este îngrijorător să constatăm că guvernul britanic nu pare a avea un plan B pentru a păstra regimul liberalizat de transport aerian cu Europa, în absenţa rămânerii în regimul cer deschis. Există riscul să nu mai existe zboruri între Marea Britanie şi Europa după luna martie 2019", a declarat directorul de marketing de la Ryanair, Kenny Jacobs.

Theresa May a discutat cu Merkel, Tusk și Juncker

Premierul britanic Theresa May i-a contactat telefonic marţi seară pe cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înainte de a semna scrisoarea de notificare prin care Londra va declanşa oficial "divorţul" de Uniunea Europeană, a comunicat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Discuţiile au avut ca scop 'să-i pună la curent înainte ca scrisoarea ce va notifica intenţia Marii Britanii de a se retrage din UE să fie înmânată mâine (miercuri -n.r.)', a precizat purtătorul de cuvânt, citat de Xinhua.

"În convorbiri separate, liderii au convenit că o Uniunea Europeană puternică este în interesul fiecăruia şi că Marea Britanie va rămâne un aliat apropiat şi determinat', a indicat Downing Street. 'Ei au convenit de asemenea asupra importanţei intrării în negocieri cu un spirit constructiv şi pozitiv, şi de a asigura un proces de ieşire lin şi ordonat", a menţionat aceeaşi sursă.

Lira sterlină s-a depreciat miercuri

Lira sterlină s-a depreciat miercuri în cursul tranzacţiilor derulate pe pieţele asiatice, pe măsură ce investitorii se pregătesc pentru doi ani de negocieri la finalul cărora Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, informează Bloomberg.

Moneda britanică s-a depreciat cu 0,6% până la 1,2377 dolari pentru o liră şi a fost cel mai slab performer din rândul monedelor din G10. În cursul zilei de miercuri, ambasadorul britanic pe lângă UE, Tim Barrow, va înmâna personal preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Executivul de la Londra notifică activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

'Cel mai probabil, cei care au vândut sunt investitorii îngrijoraţi de procesul de ieşire', a declarat Mansoor Mohi-uddin, analist la NatWest Markets, o divizie a grupului bancar Royal Bank of Scotland Group Plc. Potrivit lui Mansoor nu există alte ştiri care să alimenteze vânzările, altele decât informaţia că premierul Theresa May a semnat scrisoarea care declanşeaza Brexitul.