CITEŞTE ŞI

Editoriale

Este iminentă o nouă criză ?

Autor: |

Mircea Coşea, profesor universitar

Se vorbeşte din ce în ce mai mult despre declanşarea unei noi crize economice şi financiare la nivel mondial. Factorii care ar contribui decisiv la aceasta ar fi scăderea dramatică a preţului petrolului, încetinuirea ritmului de crşetere a economiei chineze şi devalorizarea competitivă. Ultimul Forum Davos şi-a axat în bună parte tematica pe problematica unei viitoare crize, preluând accentele apocaliptice ale dezbaterilor începute încă din a doua parte a anului trecut pe ideea iminenţei unei noi crize încă din a doua jumătatate a anului 2016.

   Deşi nu mai este de bon ton să se citeze din lucrările lui Karl Marx, trebuie totuşi remarcat că ideile marxiste sunt preluate ” pe tăcute” şi reevaluate în opinii ce se autointitulează neoliberale sau de orice altă orientare. Un exemplu relevant este celebra lucrare a lui Thomas Piketty ” Capitalismul secolului XXI” care preia ideea rolului inegalităţilor în apariţia contradicţiilor, schimbând doar soluţia lui Marx de atenuare a luptei de clasă prin revoluţia proletară cu implementarea unui impozit global. Observ şi în cadrul opiniilor despre criză o preluare nedeclarată a ideii ciclului economic formulată de către Marx, conform căreia criza este doar o fază a unui ciclu cu patru stadii diferite : criza, depresiunea, înviorarea şi avântul. Un reprezentant al acestei preluări este însăşi prorocul macroeconomic Nouriel Roubini.

CITEŞTE ŞI 2008 vs 2016. Cât de vulnerabili suntem în faţa unei crize globale?

CITEŞTE ŞI Cine plăteşte oalele sparte din economie?

CITEŞTE ŞI Criza 2.0 Cât de reale ar putea fi îngrijorările

CITEŞTE ŞI Statele se împrumută, oamenii plătesc

  Este foarte probabil că anul 2016 va aduce condiţiile unei noi perioade nefaste, pe care o putem numi criză, dar admiţând o abordare ciclică vom putea considera această perioadă ca fiind temporară, adică atâta timp cât se vor menţine condiţiile negative specifice acestei perioade (menţionate mai sus), fiind liberi să sperăm că dacă aceste condiţii vor dispărea, economia se va relansa pe principiul ”criza vine, criza pleacă, criza revine, etc, etc, etc”.

 Există însă şi un alt mod de abordare pe care nu avem dreptul să-l subestimăm. Este punctul de vedere conform căruia nu se poate vorbi de ”criză ciclică” ci de intrarea economiei mondiale într-o stare de ”decadenţă” (în sens de declin, decădere, regres)  generată de epuizarea capacităţii modelului actual de dezvoltare economică  de a mai eficientiza factorii de producţie (muncă, resurse naturale, capital). Este o stare generalizată şi pe termen lung care nu poate fi atenuată decât prin schimbarea modelului actual de dezvoltare.

 O foarte recentă lucrare, devenită best seller, ( Robert J Gordon : ”The Rise and Fall of American Growth” Princeton University Press, Jan/2016) arată cum se poate explica intrarea în stare de decadenţă a economiei, precizând că termen lung economia mondială se va afla într-un declin gradual. Criza, în sensul ei ciclic, va deveni un fenomen permanent cu efecte de amploare diferită de la o zonă economică la alta dar omniprezent în spaţiul economic mondial. Este o teorie terifiantă, negând practic posibilitatea revenirii pe termen lung la ratele de creştere economică dinainte de perioada 2000-2005.  Un argument este acela al trendului pe termen lung de degradare a indicelui productivităţii globale a factorilor de producţie, explicat prin trendul de scădere a potenţialului progresului tehnic de valorificare din ce în ce mai efcientă a factorilor de producţie.

Care sunt argumentele acestei teorii ?

  Un argument este acela al trendului pe termen lung de degradare a indicelui productivităţii globale a factorilor de producţie, explicat prin trendul, de asemenea pe termen lung, de scădere a potenţialului progresului tehnic de valorificare din ce în ce mai efcientă a factorilor de producţie. Un autor francez , adept al acestei teorii

(Patrick Artus), arată în sprijinul demonstraţiei că ”smartphone-ul sau tableta au schimbat radical modul nostru de viaţă dar nu au influenţat, din punct de vedere statistic, cu nimic indicele productivităţii globale”. Concluzia este clară în analizele susţinătorilor ”decadenţei”: cea de a treia revoluţie industrială a avut efecte mult mai mici asupra productivităţii globale în comparaţie cu prima şi cea de a doua fază a revoluţiei industriale. Această situaţie ar bloca creşterea economică  a unor ţări ca Germania, Franţa, Italia, SUA  sau Marea Britanie la doar 0% pentru viitorii 20-25 de ani.

  Alt argument este acela al efectelor perverse pe care procesul prelungit de reducere a gradului de îndatorare le are asupra creşterii economice. Înainte de perioada 2000-2005, băncile au acordat o masă supradimensionată de credite  pentru investiţii care au condus la apariţia bulelor imobiliare, bursiere sau financiare care, inevitabil au explodat marcând momentul subprime.În acstel de condiţii, apare necesitatea unui proces de reducere a gradului de îndatorare care este îndelungat şi reduce considerabil potenţialul investiţional. Analiştii în cauză argumentează şi prin referiri istorice (1929-1933) susţinând că în fazele prelungite de reducere a gradului de îndatorare sunt imposibil de evitat fenomenele de stagnare economică.

 Un alt argument este acela al ” necesităţii vitale” pe o perioadă îndelungată de a investi în politici de mediu şi climă la nivel gobal . Acestea sunt considerate investiţii vitale pentru umanitate dar nerentabile pe termen scurt. Efectele lor apar în timp, pot crea locuri de muncă dar reduc sau chiar limitează creşterea economiei reale, accentuând trendul descrescător. Problematica COP21 este prezentată ca un argument de ultimă oră.

  Explicaţia crizei poate fi ciclică sau de orice alt fel dar, indiferent de acestea, ea există şi va apare aproape sigur în a doua jumătate a lui 2016 şi în România.

  Omului de rând îi va fi indiferentă explicaţia dar nu-i vor fi indiferente efectele crizei asupra vieţii sale. Pentru decidenţii politici, situaţia este însă diferită. Ei ar trebui să fie atenţi şi la explicaţii căci numai aşa ar putea înţelege ce au de făcut.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

Editoriale

20 februarie 2017

TVA – Nevoia de reformă

Editoriale

20 februarie 2017

Încredere, nu şantaj şi complicitate

Editoriale

20 februarie 2017

Tot ce este ieftin costă mai mult

Editoriale

13 februarie 2017

Schimbarea începe cu cel din oglindă

Editoriale

13 februarie 2017

De la CNP pentru PSD…

Editoriale

13 februarie 2017

Cum putem deveni antifragili?

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii