"Ca urmare a relaxării fiscale şi salariilor mari în sectorul public puse în aplicare de către guvern anul trecut şi recent în acest an, deficitul bugetar ar putea urca până la aproape 3% din PIB în 2016, în paralel cu atingerea unui vârf al deficitului structural de aproape 3%, economia locală fiind văzută a creşte foarte aproape de potenţialul său. Cum România este una dintre ţările cu cea mai slabă colectare a taxelor din Uniunea Europeană (32,8% din PIB), deficitul bugetar ar putea continua să se umfla în 2017 şi ulterior, în absenţa unor remedii adecvate", arată analiza băncii.

De asemenea, în raport se precizează că anul electoral ar putea complica lucrurile chiar mai mult, iar Guvernul de tehnocraţi s-a confruntat deja cu presiuni pentru majorări salariale suplimentare de la diverse grupuri profesionale. Acestea se vor adăuga la problemele şi provocările pe care mediul extern deja le prezintă.

Conform analizei băncii, nivelul datoriei publice ar urma să ajungă în acest an la 40,6% din PIB şi la 42,3% din PIB în 2017. Inflaţia anuală ar urma să crească de la -1,3% în 2016 la 2,1% anul viitor.

Analiştii băncii se aşteaptă la o întărire a politicii monetare anul viitor ca urmare a riscurilor fiscale şi unei inflaţii mai mari. Astfel, banca centrală ar putea începe să crească dobânda cheie în primul trimestru din 2017 cu 25 de puncte de bază, la 2%, şi să păstreze neschimbate nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută.

În ceea ce priveşte evoluţia monedei naţionale, analiştii băncii se aşteaptă ca acesta să fluctueze între 4,4 şi 4,6 lei pentru un euro în 2016. AGERPRES