De altfel, T&E recunoaşte progresele realizate de către producătorii de automobile în privinţa reducerii emisiilor responsabile pentru schimbările climatice, dar, în acelaşi timp, precizează că, în urma unei analize efectuate, reiese că, deşi maşinile noi au consumat, în medie, 5 l/km la testele realizate în 2013, pe şosele consumul lor a fost de 6,25 l/km, ridicând astfel costurile cu combustibilul cu 350 euro/an pentru un conducător auto obişnuit.

'Diferenţa semnificativă dintre emisiile de CO2 ale automobilelor de pe şosele şi cele raportate în urma testelor este dată de faptul că producătorii de automobile manipulează procedurile de testare exploatând lacunele legislative şi flexibilitatea testelor învechite pentru a evidenţia calităţile ecologice ale maşinilor. Furnizorii din industrie au pregătit testele pentru vehicule folosind o serie de trucuri pentru a micşora rezultatele, de exemplu: izolarea fisurilor din jurul uşilor şi a grilajelor, supra-umflarea pneurilor, ajustarea roţilor şi a frânelor, folosirea unor lubrifianţi speciali, minimizarea greutăţii autovehiculului, testarea pe temperaturi nerealist de ridicate pe piste super-netede. Testele efectuate pentru T&E arată că în condiţii normale de circulaţie, în absenţa acestor trucuri, emisiile de CO2 sunt, în medie, mai mari cu 25%', se arată în concluziile T&E.

Conform sursei citate, actualul sistem european de testare a eficienţei combustibililor şi a emisiilor de CO2 nu îşi atinge scopul, fiind dezvoltat în urmă cu peste 40 de ani şi 'din acest motiv, aproape jumătate din 'progresele' înregistrate în reducerea emisiilor în intervalul 2007-2011 nu corespund realităţii de pe şosele', notează T&E.

Comisia Europeană /CE/ intenţionează să introducă un nou sistem de testare în anul 2017, 'World Light Duty Test Procedure' (WLTP), iar măsura a fost susţinută, în 2013, de către membrii Parlamentului European. Noul sistem se confruntă, însă, cu opoziţia constructorilor de automobile care doresc, susţin reprezentanţii T&E, să amâne introducerea acestuia până după anul 2021.

'Statele membre ale UE trebuie să sprijine Comisia Europeană prin introducerea rapidă de noi teste pentru a opri producătorii de automobile să-şi inducă în eroare clienţii şi să ocolească reglementările', explică Greg Archer, manager de proiect pentru autovehicule curate al T&E.

Reglementările Uniunii Europene cu privire la emisiile de CO2 solicită producătorilor de automobile să limiteze emisiile la un nivel maxim de 130 de grame/km până în anul 2015, şi la 95 grame/km până în 2021.

Agerpres