Capital: Ce efort presupune un rezultat de 10 la examenul de Bac?

Pentru a obține acest rezultat, am muncit din greu atât în ultimul an, cât și pe parcursul tuturor celor patru ani de liceu. Consider că pregătirea alături de profesorii de la clasă a fost suficientă pentru a obține rezultate deosebite la Bac. În plus, am muncit mult și singură, rezolvând subiecte din culegeri și studiind materia aprofundat.

Capital: Ai facut meditatii? La cate obiecte?

Nu am considerat că este necesar să fac meditații pentru Bacalaureat deoarece eram conștientă de propriile capacități de a lua o notă mare. De asemenea, profesorii de la clasă au avut grijă să ne pregătească pe îndelete, încât subiectul de examen să ne fie accesibil.

Capital: Ai fost nevoit să renunţi la anumite obiceiuri din viata de zi cu zi pentru a te pregati pentru examene?

Ca orice elev în ultimul an de liceu, am redus frecvența ieșirilor cu prietenii și a timpului dedicat hobby-urilor pentru a mă putea axa complet pe studiu. Nu regret acest lucru, deoarece a reprezentat o perioadă în care mi-am învățat propriile limite.

Capital: Ce materie te-a pus în dificultate dintre cele de la examenul de Bac?

Nu pot spune că mi s-a părut cu adevărat dificilă vreuna dintre materiile penru Bacalaureat, deoarece atât istoria, cât și geografia și româna, reprezintă niște pasiuni pentru mine, materii la care am învățat cu plăcere.

Capital: Ce faci in timpul liber?

Nu am hobby-uri deosebite, sunt ca oricare alt adolescent. În timpul liber, ies cu prietenii, joc jocuri video sau vizionez filme.

Capital: Ce planuri de viitor ai?

Următorul pas în drumul meu este admiterea la facultate. Îmi doresc să mă înscriu la Litere la Universitatea de Vest Timișoara. Apoi, urmează relaxare până la începutul anului universitar.

 

Capital: Te-ai gandit sa faci facultatea in strainatate? Daca ai ales deja o facultate in strainatate, care este şi ce te-a determinat sa alegi aceasta universitate?

M-am gândit să urmez o facultate în străinătate, dar am decis să urmez facultatea în România, deoarece calitatea învățământului superior este sensibil aceeași ca afară.

Capital: Unde te vezi peste cinci ani? În România sau in strainatate?

Peste cinci ani, mă văd la catedră, predându-le elevilor limba engleză.

Capital: Ce parere ai despre sistemul de invatamant in Romania?

Sistemul de învățământ din România nu mi se pare în totalitate adecvat pentru educarea tuturor, punându-se deseori accentul pe materii sau chestiuni irelevante pentru elevi, care îi descurajează și îi fac să deteste „școala”. Sincer, în acești 4 ani de liceu am constatat că importantă e cantitatea, nu calitatea.

Totuși, acest sistem nutrește adevărate valori, profesori ce merită tot respectul și depun eforturi enorme pentru ca elevii să se simtă ca acasă și să învețe cu drag. Am avut plăcerea de a cunoaște și de a învăța de la astfel de profesori, iar pentru răbdarea și munca lor le mulțumesc din tot sufletul. Sper ca într-o zi să pot inspira și eu (măcar pe jumătate) vreun elev, la fel cum au făcut-o și dumnealor.

Capital: Daca ar fi sa schimbi ceva in sistemul de invatamant, ce ai schimba?

Părerea mea este că sistemul de învățământ este cel pe care ar trebui să se axeze un stat care dorește cu adevărat să se dezvolte pe toate planurile: școala modelează omul. Cred că sistemul ar trebui reformat astfel încât accentul să cadă pe elev și pe dezvoltarea lui personală, psihologică și culturală, fără a-l supune stresului imens ce însoțește sistemul actual de predare, examinare și notare.

Capital: Care este job-ul pe care ti l-ai dori sa il ai pe viitor?

Cum am menționat mai sus, îmi doresc să devin profesoară, să aduc și eu contribuția mea, fie ea cât de mică, la educarea generațiilor viitoare.

Capital: Ce sfaturi le oferi viitorilor elevi de clasa a 12-a?

Sfatul meu este să fiți pregătiți psihic pentru multe ore de muncă în acest ultim an, dar și să fiți deschiși lumii din jurul vostru. Dacă întâmpinați probleme, nu înțelegeți ceva, să nu vă fie teamă să cereți ajutor, fie de la profesori, fie de la colegi. Cu toții vă doriți același lucru, să aveți succes. Nu e nici o rușine să cereți sfatul cuiva.