Decizia a fost determinată de situaţia financiară a Electrocentrale Bucureşti SA şi datoriile înregistrate la furnizorii şi distribuitorii de combustibil, servicii şi produse, situaţie generată, potrivit ELCEN, de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată de la RADET Bucureşti. 

"Decizia luată în cadrul şedinţei de astăzi (joi – n.r.) derivă din necesitatea reorganizării societăţii, dar şi din cea de a asigura continuitatea producerii şi furnizării agentului termic pentru locuitorii din Bucureşti. Menţionăm că, în acest moment, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei", precizează ELCEN. 

Dan Agrişan, membru în Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), a declarat joi că alimentarea cu energie termică a Capitalei nu va fi afectată în această iarnă, chiar dacă ELCEN şi RADET vor intra în insolvenţă, atâta vreme cât va exista o coordonare între ELCEN, RADET şi primărie. 

Conducerea RADET a fost mandatată miercuri să deschidă procedura insolvenţei, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). 

"În şedinţa de CA de mâine (joi – n.r.) vom înainta cerere către Tribunalul Bucureşti. (…) Noi azi avem toate conturile poprite de ELCEN, pe o datorie istorică de 3,9 miliarde de lei. (…) Şedinţa de mâine va fi ultima a acestui CA. După declararea insolvenţei, administratorul judiciar va prelua conducerea acestei regii", a explicat preşedintele CA provizoriu al RADET, Sorin Chiriţă. 

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, tot miercuri, că intrarea în insolvenţă a RADET înseamnă că Regia va plăti facturile la zi către ELCEN, plăţi care nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru ca populaţia să primească apă caldă şi căldură. 

"Salut decizia Consiliului General al Capitalei şi sper ca o posibilă intrare în insolvenţă a RADET să permită Regiei să se restructureze, să îşi gestioneze mai bine banii şi să plătească facturile la zi. Ţin să precizez că susţinem orice formă de protecţie juridică, atât timp cât societatea se reclădeşte pe principii solide şi nu periclitează bunăstarea cetăţenilor. Insolvenţa înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi", a arătat ministrul. 

AGERPRES