Nesiguranţa şi neliniştea s-au răspândit în întreaga lume. Nu neapărat odată cu alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Însă, de când acesta a ajuns la Casa Albă, lucruri de la sine înţelese au început să fie puse şi mai abitir la îndoială. Într-o atare situaţie, existenţa unor forumuri care fac posibile schimburi informale de informaţii între statele lumii, nu poate fi decât salutată, chiar dacă, dată fiind natura lor, aceste reuniuni nu se pot solda cu rezoluţii obligatorii.

G20 este unul dintre aceste forumuri. Începând din 1 decembrie, Germania, care a preluat preşedinţia acestuia, va organiza o serie de conferinţe ministeriale înainte de summit-ul G20, care va avea loc în iulie, la Hamburg. Reuniunea miniştilor de externe, care are loc la Bonn, joi şi vineri, dă startul întâlnirilor oficiale sus-amintite.

Teme centrale

Germania a prezentat o agendă foarte generoasă. Pe lângă temele clasice, precum comerţul liber, reglementarea pieţelor financiare şi protecţia climei, Berlinul abordează, de asemenea, subiecte care ţin de domeniul medical – epidemii la nivel mondial şi protecţia sănătăţii. Terorismul, migraţia şi criza refugiaţilor se află şi ele pe ordinea de zi, laolaltă cu măsuri de sporire a ajutorului destinat Africii.

Germania vrea să convingă grupul că este nevoie de combaterea la faţa locului a cauzelor care au generat exodul a milioane de oameni către Europa. În acest sens, consultantul principal al cancelarei federale la G20, Lars-Hendrik Röller a vorbit săptămâna trecută la reuniunea ONU despre African-Partnership-Initiative, un proiect desfăşurat în cadrul G20. Amănunte despre acesta urmează să fie prezentate la Berlin, în cadrul unei conferinţe dedicate problemelor din Africa.

Claudia Schmucker de la Societatea Germană pentru Politică Externă (DGAP) este de părere că, dincolo de agendă, este nevoie de o "cunoaştere reciprocă". Pentru Schmucker, schimbul de informaţii, fie el şi informal, este o valoare a G20. "Acest lucru va fi deosebit de important în contextul primului punct de contact cu SUA. Care este abordarea grupului în chestiunile importante? Să nu uităm că Trump are o părere critică despre o mulţime de lucruri – comerţul liber, lupta contra protecţionismului. Trump este chiar şi împotriva înţelegerilor multilaterale şi a organizaţiilor internaţionale".

Acesta este probabil motivul pentru care Lars-Hendrik Röller a subliniat la ONU accentul pus de Germania pe implicarea multilaterală: "Probleme globale sunt multe. Iar acestea au nevoie de soluţii globale. G20 trebuie să pună umărul la rezolvarea lor. Multilateralismul şi cooperarea în domenii precum comerţul vor fi o prioritate pentru guvernul german".

Campania electorală

Claudia Schmucker crede că preşedinţia germană a G20 nu va avea o viaţă uşoară. "Economia mondială nu se simte bine. Avem un nou preşedinte american şi nu ştim cum să abordăm relaţia cu partenerul american. Avem un summit G20 în iulie, deci foarte devreme, pentru că Germania se pregăteşte de alegeri. Aceste lucruri vor face dificilă luarea unor decizii de însemnătate", a declarat Schmucker pentru DW.

Nu este o întâmplare că Germania şi-a manifestat dorinţa de preluare a preşedinţiei G20 tocmai într-un an electoral. Heribert Dieter de la Fundaţia Ştiinţă şi Politică din Berlin critică decizia: "Campania electorală are mult de-a face cu rolul asumat de Germania.

Multe ţări sunt de părere că G20 va fi folosit doar pentru ca Germania să dea bine în poze. Or, alte ţări aşteaptă cu totul altceva de la preşedinţia grupului".

Proteste anunţate

Până să dea Germania bine în "poze", la Bonn sunt anunţate proteste pe fondul reuniunii miniştrilor de externe. La summit-ul din vară, de la Hamburg, amploarea manifestaţiilor va fi probabil şi mai mare. Acum doi ani, pentru a-i ţine departe pe protestatari, grupul G7 s-a reunit în Castelul Elmau din Bavaria, un spaţiu izolat şi păzit de 24 000 de poliţişti. Să organizezi, acum, o reuniune G20 într-un mare oraş german este cel puţin riscant.

Pe de altă parte, Conferinţa de Securitate de la München, la care vor participa, ulterior, mulţi dintre oaspeţii prezenţi la întâlnirea ministerială de la Bonn, demonstrează că este posibil să găzduieşti conferinţe de mare amploare, cu participare la cel mai înalt nivel, într-o metropolă germană cu milioane de locuitori. După evenimentul de la München, o parte dintre miniştrii de externe vor pleca spre Geneva. Aici vor avea loc, lunea viitoare, discuţii despre o posibilă soluţie de pace în Siria. Poate că, până atunci, întâlnirile informale şi discuţiile clarificatoare de la Bonn, respectiv München, vor reuşi să alunge o parte dintre diferende.

Articol realizat de Matthias von Hein pentru DW.com