UPDATE

Conform paginii de internet a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, magistrații au decis să amâne cauza, urmând ca data să fie comunicată ulterior.

 

În 30 septembrie, ICCJ a admis în principiu recursul declarat de ANI la decizia Curţii de Apel Alba Iulia, care a anulat raportul prin care agenţia a constatat incompatibilitatea lui Iohannis.

Până în acest moment, cele două părţi au avut timp să formuleze în scris un punct de vedere asupra raportului şi l-au depus la dosar.

Click pentru mărire

Instanţa supremă va decide definitiv dacă Iohannis a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul Sibiu în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat.

Daca Klaus Iohannis este declarat incompatibil in urma procesului cu ANI, el nu mai are voie sa ocupe o functie publica aleasa timp de trei ani. Cu toate acestea, ultimul cuvant il vor avea judecatorii de la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Profesor de drept constituțional: Dacă K. Iohannis e găsit incompatibil, T. Băsescu își continuă mandatul până anul viitor

Înalta Curte de Casație și Justiție ia în discuție marți dosarul în care Klaus Iohannis, candidatul care a câștigat cele mai multe voturi în alegerile de duminică, este acuzat de incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate. De asemenea, Curtea Constituțională trebuie să decidă în decembrie asupra unui articol din legea în baza căreia Klaus Iohannis a fost acuzat de incompatibilitate. Profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu a vorbit la Digi24 despre posibilele efecte ale deciziilor celor două instanțe.

Până acum am observat că la curtea supremă se dă termen după CCR, iar CCR dă termen după curtea supremă”, a remarcat Gheorghe Iancu.

El a arătat că Înalta Curte ar putea amâna o decizie până în 9 decembrie, când CCR dezbate o excepție de neconstituționalitate la acel articol din legea pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, în baza căruia Klaus Iohannis și sute de alți aleși locali au primit raport de incompatibilitate de la Agenția Națională de Integritate.

El a arătat că actualul președinte Traian Băsescu își încheie mandatul pe 22 decembrie, moment în care președintele ales va fi învestit.

Trebuie rezolvat până pe 22 decembrie, pentru că altfel efectele sunt în funcție de soluțiile date. Ei pot să mai dea niște termene unul după altul, dar dacă Iohannis e declarat incompatibil, Băsescu continuă mandatul până în martie. Oricum, trebuie organizate alte alegeri. In situația în care nu e declarat incompatibil, se pot pronunţa imediat”, a spus profesorul de drept constituțional.

Dacă şi maine se amână, lucrurile capătă altă turnură. Eu cred că în momentul acesta, dacă se tot amână, o să avem situația în care judecătorii să nu-și dea seama de "pericolul" respectiv – spun pericol în ghilimele – , ca actualul preşedinte să rămână până în toamna anului următor, ca să organizeze noi alegeri, pentru că nu se ştie dacă Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil după 22 sau chiar înainte”, a mai spus Gheorghe Iancu.